Τα πρώτα επτά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελούν τον βασικό πυλώνα του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τουλάχιστον είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται απαραίτητα για την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Τα μέτρα, που θεωρούνται ως το πρώτο βήμα κοινωνικής σωτηρίας ευάλωτων ομάδων, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το newsbomb.

Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια, δηλαδή 3600 Kwh το χρόνο.

Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
Η υλοποίηση του μέτρου θα γίνει σε συνεργασία και συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία της Ελλάδας.

Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
Το πρόγραμμά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες – της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
Το Πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα €3 ανά τμ.

Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
Άμεση αποκατάσταση του Δώρου των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ.
Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες».

Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους. Προβλέπεται μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή για μακροχρόνια ανέργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και σχετική νομοθετική τροπολογία.

Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
Επαναφορά της λιανικής τιμής εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα €0,90 ανά λίτρο αντί για €1,20 που ισχύει σήμερα Ήδη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και σχετική νομοθετική τροπολογία.