* Πρόεδρος της Βουλής του Τσίπρα ο Κουβέλης

* 176 βουλευτές θα ψηφήσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

* Ο Δήμας έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση

* 8 Φεβρουαρίου έχουμε Εθνικές Εκλογές

* Τέλος της πρωθυπουργίας Σαμαρά η υποψηφιότητα του Δήμα

Εδώ και μία εβδομάδα έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου. Πολλοί από εμάς, μέσα σε αυτούς ήμουν κι εγώ, ξαφνιάστηκα πολύ. Δεν πίστευα ότι η κυβέρνηση του Σαμαρά – Βενιζέλου θα προέβαινε σε μία τόσο βεβιασμένη κίνηση. Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν, το χαλαρό κλίμα που κυριαρχεί λόγω των εορτών, προσπαθεί να πιάσει «στον ύπνο» τους αντιπάλους της μήπως μπορέσει να αμβλύνει τη διαφορά με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Υπάρχουν πολλά σενάρια με το τι μέλλει γενέσθαι. Ο κάθε δημοσιογράφος προσπαθεί με τις πληροφορίες που συλλέγει να βγάλει το αληθινότερο ή αυτό που θα πουλήσει παραπάνω. Το κάθε κόμμα έχει τις δικές του πληροφορίες. Όμως την αλήθεια ολόκληρη κανείς δεν την ξέρει. Πάντως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις προς συγκεκριμένα πρόσωπα. Το κάθε Μέσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κυβέρνησης ή τη δική του βούληση, όπως θα έπρεπε κανονικά.

Άκουσα στο ραδιόφωνο, τον αξιόλογο κ. Χατζηνικολάου να λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί πιθανότατα με τον κ. Κουβέλη κι ότι αυτό θα πιθανολογούσε το «κλείδωμα» της συνεργασίας τους στην ερχόμενη Πρωθυπουργία Τσίπρα, δηλαδή, ο Κουβέλης να είναι Πρόεδρος της Βουλής. Αυτό το σενάριο ίσως να το πιστεύω λίγο. Δεν είναι σίγουρα απίθανο. Εξάλλου, είναι γνωστή η άρνηση του Κουβέλη ως ώρας να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία «έσκαψε το λάκκο της» με την υποψηφιότητα του κ. Δήμα. Ο κ. Δήμας αφενός ίσως να έχει ένα παρελθόν όχι ιδιαίτερα καθαρό, αφού έχει κατηγορηθεί και για σεξουαλική παρενόχληση με σκοπό να δώσει δουλειά σε μία υπάλληλο. «Αξιοκρατικά» δηλαδή! Αφετέρου, δεν παύει να είναι Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του Σαμαρά. Το προσδιορίζω, γιατί ο Σαμαράς από ό,τι φαίνεται δεν έχει πάψει να είναι Πολιτική Άνοιξη. Εξακολουθεί να ντροπιάζει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας και κάνει τα κόκαλα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή να τρέμουν.

Το άλλο θέμα που προκύπτει και στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το μείζον, είναι για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που είναι απαραίτητοι για την τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου. Είναι δηλαδή δεδομένο ότι θα φτάσουμε μέχρι και την τρίτη ψηφοφορία αφού 200 βουλευτές δεν βρίσκονται με τίποτα. Σύμφωνα με αυτά που ακούω και βλέπω, από τις δηλώσεις των

βουλευτών όταν ερωτώνται, πάνω από 176 βουλευτές δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι αυτά που ακούγονται περί απόσυρση της υποψηφιότητας του Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία είναι μάλλον απίθανα. Γιατί; Γιατί η κυβέρνηση έχει πάψει να έχει τη συγκατάθεση της «Μερκελοκρατίας». Πλέον τους νοιάζει να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή μέτρων.

Το νέο θέμα που προκύπτει είναι η ημερομηνία των εκλογών. Όλοι έσπευσαν να πουν ότι στις 25 Ιανουαρίου θα έχουμε εκλογές, αφού χρειάζονται μόνο 29 μέρες για να διαλυθεί η βουλή και να πάμε σε εκλογές, αν δεν έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η απάντηση είναι ότι στις 25 Ιανουαρίου αποκλείεται να πάμε σε εκλογές, γιατί δεν προσμετρήθηκαν οι αργίες που δεν λαμβάνονται υπόψη στο διάστημα των 29 ημερών.

Το δεύτερο σενάριο είναι η αμέσως επόμενη Κυριακή 1 Φεβρουαρίου του 2015. Αποκλείω ότι η κυβέρνηση θα είναι τόσο παρανοϊκή. Αν προβεί σε εκλογές την 1η Φεβρουαρίου τότε η Κυβέρνηση του Σαμαρά θα θέλει να «παραδώσει» στα χέρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α τα «κλειδιά» της εξουσίας, χωρίς να τη νοιάζει η ολοκληρωτική της ήττα. Η λογική είναι η εξής: αν γίνουν εκλογές εκείνη την εβδομάδα, ο μέσος συνταξιούχος που θα έχει καταναλώσει όλη τη σύνταξη του Ιανουαρίου προ πολλού, λόγω εορτών, θα έχει φτάσει σε όρια εξαθλίωσης στο τέλος του Ιανουαρίου, θα έχει ταλαιπωρηθεί να πάει να πληρωθεί την Παρασκευή και θα είναι αγανακτισμένος 100% με την παρούσα κυβέρνηση. Τα ποσοστά της αγανακτισμένης ψήφου δεν θα μετρήσουν υπέρ της κυβερνήσεως. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση οι εκλογές να γίνουν 1η Φεβρουαρίου.

Το πιθανότερο κατά εμένα είναι να γίνουν εκλογές στις 8 Φεβρουαρίου. Είναι μία ημερομηνία που θα δώσει και αρκετό διάστημα σε όλους να προετοιμαστούν αναλόγως. Η Νέα Δημοκρατία ήδη ετοιμάζει τα ψηφοδέλτιά της και βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Επομένως, θα ήταν αφέλεια να θεωρούσαμε ακόμα ότι οι 180 βουλευτές για την τρίτη ψηφοφορία θα βρεθούν.

Ακόμα και το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Ίσως στην επόμενη προταθεί, αν και θα ήταν κάτι που θα τον καθιστούσε αυτόματα «συνταξιοδοτούμενο πολιτικό», οπότε δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό.

Πάντως, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία. Όχι γιατί δεσμεύτηκε ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του, γιατί πολύ απλά θα μπορούσε ο ίδιος ο Δήμας να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του, αλλά γιατί ξέρουν πλέον ότι και πρόεδρο να μπορέσουν να εκλέξουν θα είναι πολύ δύσκολο μετά να περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που θέλουν να υπογράψουν με την τρόικα. Δεν είναι πλέον χρήσιμη η αρωγή του Σαμαρά για τους δανειστές – δυνάστες.

Τα φαινόμενα περί χρεοκοπίας είναι απίθανα. Είναι λόγια από τους δοσίλογους και τα παπαγαλάκια τους για να τρομάξουν τον πολίτη που είναι ευσυνείδητος και προσπαθεί να ψηφίσει το καλό για τη χώρα του. Λύσεις υπάρχουν που θα μπορούσαν να προστατεύουν και το συμφέρον της χώρας μας και να είναι και δίκαιες για τους δανειστές που κανονικά δεν τους οφείλουμε τίποτα εμείς, ως Έλληνες.

Είναι καιρός να πέσουν οι μάσκες. Στις 29 Δεκεμβρίου όσοι ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις ερχόμενες εκλογές δεν θα πρέπει να βρουν ούτε την ψήφο τους, αν τολμήσουν να ξαναθέσουν υποψηφιότητα. Το να παρατείνεται η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι λύση. Λύση είναι οι εκλογές. Δεν αντέχουν οι πολίτες άλλο τους δοσίλογους. Είναι καιρός να το πάρουν απόφαση οι κυβερνητικοί ότι πρέπει να φύγουν. Η ανοχή είναι δείγμα συνενοχής για κάθε πολίτη.

Μέσα λοιπόν στις γιορτές, οι πολιτικοί που θέλουν να κατέβουν στις εκλογές του Φεβρουαρίου θα κάνουν περιοδείες. Τα Χριστούγεννα έρχονται, οι συνταξιούχοι και πάλι δεν θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων και θα αναγκαστούν να γιορτάσουν με πιο μίζερο τρόπο από αυτόν που έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Πέρυσι είχαν δώσει τα χρήματα για τις συντάξεις του Ιανουαρίου νωρίτερα, μέσα στο Δεκέμβρη. Θα χρειαστούν λοιπόν να τραβήξουν χρήματα από το μήνα του Ιανουαρίου με αποτέλεσμα στα τέλη του μήνα να είναι όλοι χωρίς χρήματα. Αυτό το συναίσθημα, της άδειας τσέπης, θα πρέπει να κάνει όλους μας να αποφασίσουμε να ψηφίσουμε σωστά. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι λύση. Θέλουμε κόμμα που να είναι ανεξάρτητο, πατριωτικό και πάνω από όλα να αγαπά την Ελλάδα…