Επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, έστειλαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Άνω και Κάτω Αλισσού στην οποία προχωρούν σε καταγγελίες που αφορούν τις μονάδες ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων, της περιοχής της δυτικής Αχαΐας. 

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή του Συλλόγου που εστάλη στο dytikanea, έχει ως εξής:

Αφορμή για την παρούσα παρέμβασή μας, αποτελεί η «μαυρίλα» που ξεκίνησε να κατεβαίνει στον ποταμό Πείρο τις τελευταίες μέρες όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες. Για ακόμα μια φορά είναι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Είναι προφανές ότι η μαυρίλα αυτή προέρχεται από τα ελάχιστα ελαιοτριβεία της περιοχής τα οποία δεν έχουν συμμορφωθεί με τις κείμενες διατάξεις και μέσω χειμάρρων, λαγκαδιών, και παντός είδους αυλακιών καταλήγουν στον ποταμό Πείρο και στη συνέχεια στην θάλασσα. ΕΚΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΣ. Η ρύπανση που προκαλείται δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και πραγματική. Τουλάχιστον η δυσοσμία, που γίνεται αντιληπτή από όλους, το επιβεβαιώνει. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ληφθούν μέτρα προστασίας ώστε να πάψει η ανεξέλεγκτη ρύπανση του Πείρου από τα ελαιοτριβεία. Πρέπει αυτά τα ελαιουργεία, να πάψουν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν θα πρέπει να υποχρεωθούν να επεξεργάζονται τα απόβλητά τους με συστήματα βιολογικού καθαρισμού ή μακροπρόθεσμα να μεταφερθούν στην βιομηχανική περιοχή όπου γίνεται συνολική επεξεργασία των λυμάτων. Όπως είναι σήμερα διάσπαρτα, ούτε ελέγχονται και εν πάση περιπτώσει η ρύπανση που προκαλούν ως μεμονωμένες μονάδες, πιθανόν να μην είναι ενοχλητική για το κοντινό περιβάλλον ενός εκάστου από αυτά. Για εμάς όμως που κατοικούμε στην εκβολή του Πείρου, το πρόβλημα είναι τεράστιο και απαιτείται άμεση λύση.

Επειδή όμως οι παραπάνω λύσεις δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες θα πρέπει σήμερα να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε με καθημερινούς ελέγχους να υποχρεωθούν οι ελαιοτριβείς να εφαρμόζουν τις υπάρχουσες μελέτες λειτουργίας τους προκειμένου να περιοριστεί το σημερινό φαινόμενο της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων τους.

Όσον αφορά το ζήτημα των πυρηνελαιουργείων η κατάσταση είναι στο απροχώρητο. Υπάρχει έντονη δυσοσμία και κάτοικοι παραπονιούνται για προβλήματα υγείας.

Παρακαλούμε τις Υπηρεσίες σας να ελέγξουν τα πυρηνελαιουργείο για να δουν αν υπάρχουν τα απαραίτητα φίλτρα απόσβεσης, αν έχουν εγκατασταθεί μηχανήματα μέτρησης ρύπων στις καμινάδες των εργοστασίων, αν υπάρχει μηχάνημα υγροποίησης των ατμών σύμφωνα με την 210/219/2012.

Θα πρέπει οι υπεύθυνοι των πυρηνελαιουργείων να φροντίσουν για την σωστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας τους. Να μην παίρνουν πυρήνα από ελαιοτριβεία που δεν είναι στην περιοχή μας, όπως Ζάκυνθο και Πύργο. Τα φαινόμενα με τον σαπισμένο ελαιοπυρήνα, τα ζουμιά να τρέχουν στους δρόμους και την έλλειψη φίλτρων δεν θα είναι πλέον ανεκτά. Να ενημερώνονται για τις κλιματολογικές συνθήκες και να μειώνουν την παραγωγής τους όταν χρειάζεται.

Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεχή επαγρύπνηση για την εφαρμογή των νόμων και την τιμωρία των ασυνείδητων που θα παρανομήσουν.

Εάν υπάρχουν συνέχεια έντονα προβλήματα δυσοσμίας από τα πυρηνελαιουργεια και το επόμενο διάστημα, τον Ιανουάριο οι σύλλογοι μας μαζί και με άλλους φορείς θα καταθέσουν μήνυση στον κύριο εισαγγελέα και θα προβούμε σε κινητοποιήσεις.