Σε εποικοδομητική συζήτηση εξελίχθηκε η συνεδριακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2014 – 17ο Money Show που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αστήρ. Κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

«Οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ περνάνε μέσα από ένα νέο μοντέλο» είπε η Έλενα Παπαδοπούλου, οικονομολόγος – μέλος της ομάδας εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Προσδιόρισε ότι στο μοντέλο αυτό συνυπάρχουν δημόσιο, ιδιώτες και κοινωνία. Κατά την τοποθέτησή της αποσαφήνισε: «Παραγωγική ανασυγκρότηση χωρίς την κοινωνία, δεν μπορεί να επιτευχθεί, γι αυτό η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία διαβούλευσης και  συνδιαμόρφωσης». 

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας χρειάζεται ένα μεγάλο σοκ» , ενώ επεκτάθηκε στα έξι βασικά παραγωγικά συστήματα, στα οποία μπορεί να βασιστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση:

-          Αγροτοδιατροφικό σύστημα

-          Ενεργειακό - παραγωγικό

-          Βιομηχανία και τα συστήματα νέων τεχνολογιών και προηγμένων υλικών

-          Τουριστικό

-          Ναυτιλιακό

-          Κατασκευαστικό

Ο Αλέξης Οικονομίδης μαθηματικός, μέλος του τομέα βιομηχανικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην παραγωγική στρατηγική που θα πρέπει να έχει η χώρα και τόνισε: «Οφείλουμε να κατασκευάσουμε προϊόντα δικά μας που θα διαθέτουν ποιότητα και υψηλή εντόπια προστιθέμενη αξία. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε με υγιή και αυτοδύναμο τρόπο στο ζήτημα της ανεργίας. Δημιουργώντας τις πραγματικές προϋποθέσεις μιας κοινωνίας ουσιαστικού πλούτου και ισοτιμίας προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Στο μικρό μέγεθος αυτοδύναμων επιχειρήσεων που δεν αποτελούν υποπροϊόν μεγάλων, αλλά αντιθέτως είναι εκείνες που τις γεννούν με απολύτως σύγχρονους τρόπους και όρους».

Ο κ. Οικονομίδης πρόσθεσε τα σημεία που μπορεί να στηριχτεί  η παραγωγική ανασυγκρότηση και εξειδίκευσε: «Στην ποιοτική απάντηση  σε συγκεκριμένες και αληθινές ανάγκες έξω από τη διεθνώς πτωχευμένη σφαίρα του τυπικού,  μαζικού και φθηνού. Σε ένα σχεδιασμένο βιομηχανικό προϊόν κατά παραγγελία που σήμερα είναι τεχνικά και κοινωνικά εφικτό». Επεκτάθηκε επίσης, αναφέροντας ότι στο ερώτημα τί θα παράγουμε, προηγείται το ερώτημα τί μπορούμε να παράγουμε σωστά και πρότεινε:

«Να επικεντρωθούμε σε πράγματα συμβατά με την πολυτιμότητα του τόπου μας. Ή αλλιώς, ας παράγουμε το ο,τιδήποτε με τους δικούς μας καινοτομικούς τρόπους που αναδύουν και αναδεικνύουν την τοπική μας ταυτότητα».

Ο βουλευτής Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου επέμεινε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να βασιστεί στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Πρωτίστως όμως η χώρα θα πρέπει να απεμπλακεί από το χρέος – «να σταματήσουν να φεύγουν τα δις», όπως είπε χαρακτηριστικά και να απαλλαγούμε από τις μνημονιακές πολιτικές, πολλές από τις οποίες αποτελούν πια κάπου 400 νόμους του κράτους.

Ο ίδιος επέμεινε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα «άλλο δημόσιο», καθώς υποστήριξε ότι το υπάρχον λειτουργεί υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. «Το Δημόσιο υπογράφει συμβάσεις και τα αφήνει όλα δικά τους, είτε πρόκειται για δρόμους και πετρέλαια, είτε για υποβρύχια» σχολίασε. Επίσης, υποστήριξε «ένα πρόγραμμα εναλλακτικής ύπαρξης της κοινωνίας» κι επισήμανε ότι δεν μπορούμε να διαγράψουμε το κεφάλαιο που έχει υπάρξει μέσα από το προηγούμενο μοντέλο και να προχωρήσουμε σε εντελώς νέες βάσεις.  Υποστήριξε όμως ότι αυτό που θα πρέπει να διαμορφωθεί είναι ένα «Κίνημα παραγωγικής ανασυγκρότησης»

Στο πεδίο του διαλόγου υπήρξε η κατάθεση του προβληματισμού από το ακροατήριο ότι άκουσαν κυρίως γενικές τοποθετήσεις και πλαίσια, ενώ η ανάγκη της κοινωνίας είναι να έχει συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε καθοριστικά ζητήματα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι τα ζητήματα θα εξειδικευθούν στις περιφερειακές συνδιασκέψεις.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Παγουλατου.