Να καταστεί η Αχαΐα σε έναν αυτοδύναμο επιχειρηματικό κόμβο στον δυτικό άξονα και να ανοίξει τα «φτερά» της στις διεθνείς αγορές προβάλλοντας τα τοπικά της προϊόντα, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής 23 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του FοrumAνάπτυξης 2014 – 17oMoneyShow, που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Αστηρ.

Με αφορμή την παρουσίαση του εξαγωγικού τμήματος της Αναπτυξιακής Εταιρείας «AchaiaValues» και του νέου προγράμματος που αφορά στην προώθηση των οίνων της Αχαΐας σε αγορές τρίτων χωρών που θα εκπονηθεί το πρώτο 6μηνο του 2015 και αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη, ο κ. Μαρλαφέκας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του Επιμελητηρίου Αχαΐας προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα της περιοχής μας και να στηριχτεί η τοπική οικονομία.

«Στοχεύουμε στον μετασχηματισμό της Αχαΐας σε νέο αυτοδύναμο επιχειρηματικό κόμβο στον Δυτικό Άξονα» ανέφερε χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας το πενταετές στρατηγικό πλάνο που έχει καταρτίσει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, καταθέτοντας ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για την περίοδο 2014-2020.

Έδωσε βαρύτητα στην αναβάθμιση του ρόλου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, την προεδρία της οποίας αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα το Επιμελητήριο, ενώ εστίασε και στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΑΝΕΠΑ) σε συνεργασία με το ΣΤΕΔΕ.

Αναφέρθηκε στην έκθεση PATRASIQ με θέμα «Μεταφορά Τεχνογνωσίας» που πραγματοποιήθηκε το 2012 και θα επαναληφθεί το 2015,  στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των τριών Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδος, της ΠΔΕ του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου και του ISNAR  για το πρόγραμμα Olympic Philoxenia CertifiedQuality», στο πρόγραμμα “CULTURE & SHOPPING” που θα επεκταθεί σ’ όλη την Αχαϊα, αλλά και στη συνεργασία με τον ΟΛΠΑ για την υλοποίηση της νέας μαρίνας των μεσαίων και μεγάλων σκαφών στην Πάτρα.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Επιμελητήριο σχεδιάζει τη δημιουργία Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας ΚΕΣΤΕ με πολύ-επίπεδη δραστηριότητα. Παράλληλα, δε, στοχεύει στη δημιουργία υποδομών δικτύωσης και προώθησης καινοτόμων επιχειρηματικών κινήσεων για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις μέσω της συμμετοχής του στο Forum των Επιμελητηρίων Αδριατικής –Ιονίου καθώς επίσης στη συμμετοχή σε διακρατικά προγράμματα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόταση για δημιουργία ενός δρόμου συνδυασμένης μεταφοράς από Ν. Τουρκία – Λαύριο – Πάτρα- Ιταλία, αναδεικνύοντας τον εμπορευματικό ρόλο του λιμανιού που θα προσδώσει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Γνωστοποίησε, δε, ότι μετά από επαφή που είχαν με τον Υφ. Μεταφορών Μιχάλη Μανιάτη, το Επιμελητήριο σε συνεργασία το ΤΕΕ και τον ΣΕΒ Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, που όμως, όπως διευκρίνισε, δεν θα συνδέεται με τον κεντρικό αγωγό, αλλά με συμπιεσμένη μορφή.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ευθυγράμμισης της τοπικής παραγωγής με τις διεθνείς αγορές λέγοντας πως αυτό αποτελεί «μονόδρομο» και σ’ αυτήν την κατεύθυνση το Επιμελητήριο ίδρυσε το εξαγωγικό τμήμα «ACHAIAVALUES».

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημήτρης Παπαδημητρίου ανέφερε πως το Γραφείο Εξαγωγών αποτελεί τον κρίκο μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και της διεθνούς αγοράς. Όπως είπε, ήδη έχουν γίνει επαφές με αλυσίδες σούπερ μάρκετ από 32 επιχειρήσεις σε χώρες του πλανήτη και στοχεύουν σε παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τους επιχειρηματίες προκειμένου να τους παρέχουν σωστές συμβουλές.

«Στοχεύουμε πρωτίστως στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και μετέπειτα στον τριτογενή, δηλαδή στις υπηρεσίες» είπε και σημείωσε με έμφαση πως «οι εξαγωγές χτίζονται με επιμονή και επιμονή» για να καταδείξει πως απαιτείται χρόνος και σωστό εξαγωγικό πλάνο για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει το ελληνικό προϊόν στις διεθνείς αγορές λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού περιέγραψε στο ακροατήριο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού (Σ.Ε.Λ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) Αριστοτέλης Καρβέλλας, ο οποίος ήρθε αποκλειστικά από το Λουξεμβούργο για την εκδήλωση του Επιμελητηρίου και το ForumAνάπτυξης.

Ο κ. Καρβέλλας ανέφερε πως θα είναι σύμμαχος των αχαϊκών προϊόντων και στους παραγωγούς που θα είναι σε θέση να εξαγάγουν το προϊόν τους, ενώ τόνισε με έμφαση πως «τα ελληνικά προϊόντα έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές ποιοτικά, παρά τις όποιες αδυναμίες κυρίως στον τομέα της συσκευασίας και του logistics που μας έχουν φέρει σε μειονεκτική θέση». Επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουν όλοι οι φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να καλύψουν το κενό που υπάρχει, αναδεικνύοντας τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές και την μεσογειακή διατροφή έχει μεγάλο πεδίο.

Ήδη, ο Σύνδεσμος -όπως είπε- ετοιμάζει ένα φεστιβάλ ελληνικού οίνου και μέσα από την συμμετοχή του σε εκθέσεις προβάλλει πολλά προϊόντα δηλώνοντας την παρουσία τους στα Δίκτυα, στους επαγγελματίες αλλά και στον μέσο καταναλωτή, ενώ κατέληξε πως το Γραφείο του Επιμελητηρίου θα είναι πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια.

ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΤΗΝ «ΥΠΟΓΡΑΦΗ» ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΑΚΗ

Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξεκινά το πρόγραμμα για την προώθηση των οίνων (Π.Ο.Π – Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Αχαΐας με την υπογραφή του κ. Λαζαράκη, ο οποίος θα είναι στρατηγικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

«Η ανάγκη ευθυγράμμισης της τοπικής παραγωγής μας με τις διεθνείς αγορές είναι πια μονόδρομος! Θέλουμε να κερδίσουμε ξανά το κομμάτι της πίτας που μας αναλογεί στις διεθνείς αγορές στον τομέα των κρασιών της Αχαΐας», ανέφερε ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, επισημαίνοντας πόσο σημαντικά οφέλη αναμένεται να προσδώσει το «άνοιγμα» στις αγορές τρίτων χωρών, σε ΗΠΑ, Καναδά, Κίνα και Ελβετία.

Διεξοδική ενημέρωση για το πρόγραμμα και τους στόχους του έκαναν ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης και ο υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Εθνικών Προγραμμάτων της Αναπτυξιακής, Κωνσταντίνος Γιωτόπολος, αναφορικά με τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για την εξωστρέφεια των κρασιών της Αχαΐας και τη στρατηγική προσέγγισης των ξένων αγορών.

«Δεν θέλουμε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια στο τέλος του 6μηνου, γι’ αυτό θα επικαιροποιήσουμε τις μελέτες ως προς τις χώρες προώθησης των οίνων Π.Ο.Π. Αχαΐας», ανέφεραν με νόημα.