Η θέση της γυναίκας μέσα στον ψηφιακό χώρο με έντονη παρουσία στις διαδικτυακές επιχειρήσεις αναπτύχθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας «ΔΑΝΙΗΛΙΣ Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ», με θέμα «Ψηφιακές προοπτικές γυναικείας απασχόλησης», στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2014 – 17ο Money Show, που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Αστηρ. “Είναι αδύνατον να μιλήσει κάποιος για απασχόληση χωρίς να έχει συμπεριλάβει τις νέες τεχνολογίες”, δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων – Υπουργείου Εσωτερικών Βάσω Κόλλια η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση».

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Πάτρας Ελένη Γκέκα η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους. “Η σημερινή μας δράση εμπνέεται από το παλιό ρητό μάθε τέχνη κι άς τηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε, γιατί καλή η φιλανθρωπία αλλά μακροπρόθεσμα πιο αποτελεσματική και πιο σύγχρονη αντίληψη προσφοράς είναι η κοινωνική υποστήριξη για την απασχόληση", τόνισε.
Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων – Υπουργείου Εσωτερικών Βάσω Κόλλια εστίασε στις νέες τεχνολογίες που μπορούν παρά την οικονομική κρίση να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης:

«Σήμερα οι συναφείς κλάδοι προσφέρουν εργασία σε 7 εκ. ανθρώπους στην Ε.Ε. Κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 120.000 νέες θέσεις εργασίας σε αντικείμενα τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών. Οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, δείχνουν μια έλλειψη έως και 500.000 επαγγελματιών στον τομέα των τεχνολογιών μέχρι το 2015”, δήλωσε και πρόσθεσε πως οι γυναίκες απουσιάζουν ποιοτικά και ποσοτικά απο το δυναμικό τοπίο των νέων τεχνολογιών. Αναφερόμενη στην «Ψηφιακή Συμμαχία» σημείωσε πως είναι μια απευθείας συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. “Για τα επόμενα τρία χρόνια οι φορείς του δημοσίου, της κοινωνίας και της αγοράς που συμμετέχουν στη Συμμαχία θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν δράσεις στην ίδια κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις σε ψηφιακές δεξιότητες, αγορά εργασίας στις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο δυο νεαρές γυναίκες, η Εύα Επιτροπάκη και η Βέρα Παπαγγελοπούλου, συνιδρύτριες του jamjar.gr, ενός e-shop που συγκεντρώνει χειροποίητες δημιουργίες και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012, ενω είχε προηγηθεί σχετική έρευνα. Οπως είπαν επιλέγουν την αφρόκρεμα των αντικειμένων και προκαλούν τους δημιουργούς να κάνουν “λαχταριστές” πωλήσεις σε κοσμήματα, αξεσουάρ, ρούχα, είδη σπιτιού κ.α.. Ανέλυσαν τη λειτουργία του site πωλήσεων τονίζοντας πως στόχος είναι να προσφέρουν βοήθεια σε ανεξάρτητους δημιουργούς αλλά και να αυξάνουν τις πωλήσεις προσφέροντας ελκυστικές και τιμές και ξεχωριστά προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό. To jamjar.gr φιλοξενεί 100 καταστήματα, 2.000 δημιουργίες ενώ έχει δυναμική παρουσία στα social media.

«Γυναίκες και Ψηφιακή βιομηχανία: Δεδομένα και Προκλήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο» είναι το θέμα που ανέλυσε η Δήμητρα Παπαδημητρίου, επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, εκτιμάται πως η παγκόσμια αγορά Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών το 2014 θα φτάσει τα €2,957 τρις και το 2015 τα €3,074 τρις. “ Περίπου 7 εκ. πολίτες εργάζονται σε κλάδους που σχετίζονται με τις ΤΠΕ στην Ευρώπη. Από αυτούς μόνον το 30% είναι γυναίκες. Κάθε χρόνο προστίθενται 120,000 νέες θέσεις εργασίας στις ΤΠΕ στην Ευρώπη. Το 2015, 900,000 νέες θέσεις εργασίας στο κλάδο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν κενές," τόνισε.

Η Έφη Σιαΐνη, πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδος αναφέρθηκε στις γυναικείες πρωτοβουλίες και τη διαδικτυακή επιχειρηματικότητα. Παρουσίασε τους στόχους του Συνδέσμου λέγοντας πως βασικός σκοπός είναι η απενεχοποίηση του όρου “επιχειρηματικότητα” με έμφαση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και στην υποστήριξη της εξωστρέφειας των νέων επιχειρηματιών. Βασική προϋπόθεση, όπως είπε, η δικτύωση. Παράλληλα στάθηκε στο θέμα της ευαισθητοποίησης σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης και περιβάλλοντος, αλλά και στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων. Καταθέτοντας την εμπειρία της στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το προϊόν να είναι αξιόπιστο. Συμπλήρωσε πως οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου ανέρχονται μόλις στο 8%.

Χαιρετισμούς στη εκδήλωση απύηθυναν η Ευγενία Γατοπούλου,προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο π.Θεόκλητος Παντελίδης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ.Ε Ανδρέας Κατσανιώτης.

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν η πρόεδρος της Σοροπτιμιστικής Ένωσης Ελλάδος Μαίρη Σαμαρτζίδου και η αντιπρόεδρος Αμαλία Βαρότση-Ραγκούση.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Ροδίτης.