Οι αλλαγές στην ιατρική με τη σύνδεση της πληροφορικής αναλύθηκαν στην εκδήλωση με θέμα “Παροχή υπηρεσιών υγείας με το βλέμμα στο μέλλον”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διημέρου Forum Aνάπτυξης που διεξάγεται  στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο διευθυντής της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αμαλιάδος και τέως βουλευτής Αχαϊας Νίκος Παπαδημάτος τόνισε πως η καταγραφή προβλημάτων και η συνεχής ανακύκλωση κριτικής στην παροχή υπηρεσιών υγείας θα πρέπει πλέον να σταματήσει εάν δεν υπάρχει παραγωγική σκέψη.

Στη συνέχεια ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών/Τμήματος Πληροφορικής, Γιώργος Νικηφορίδης αναφέρθηκε στη συμβολή της τεχνολογίας στις προοπτικές της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Όπως τόνισε η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησε στο να καταγράφονται σήμερα πολλαπλάσια στοιχεία, με αποτέλεσμα η ιατρική να έχει ποσοτικοποιηθεί σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προ πενήντα ετών καταγραφή.

Σήμερα η Ιατρική γίνεται μοριακή, αλλάζει το επιστημολογικό της πρότυπο” τόνισε και συμπλήρωσε πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα απεικόνισης εσωτερικών δομών του ανθρώπινου οργανισμού σε τέσσερις διαστάσεις με τη βοήθεια της δυναμικής υπολογιστικής τομογραφίας”. Επίσης με τα συστήματα που υπάρχουν είναι εφικτή πια η ανάλυση του εσωτερικού των γονιδίων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του επίκουρου καθηγητή της Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργου Σκρουμπή. Κατέθεσε προβληματισμούς που αφορούν το Σύστημα Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: “Βασική είναι η προϋπόθεση όλος ο πληθυσμός υποχρεωτικά να καλύπτεται απο τις δημόσιες δομές” αφού το κράτος θα πρέπει να παρέχει ενα ισότιμο επίπεδο περίθαλψης σε όλους τους πολίτες.

Ο ίδιος στάθηκε σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος υγείας στην Ελλάδα το οποίο είναι η έλλειψη μεγάλου αριθμού οικογενειακών γιατρών, ενώ σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εξειδικευμένων γιατρών τους οποίους θα πρέπει να αξιοποιήσει ένα οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.