Ευρύ προβάδισμα, της τάξεως των 11,5 ποσοστιαίων μονάδων, του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει νέα δημοσκόπηση.

Στην έρευνα της Public Issue, που διεδνεργήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 38,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, έναντι του 35,5% που συγκέντρωνε τον προηγούμενο μήνα σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε σταθερή στο 27%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 8,5% (10,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), το ΠΑΣΟΚ με 5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (3%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% (4,5%).

Στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 42% του δείγματος και τον Αλέξη Τσίπρα το 29%, ενώ το 30% λέει «κανένας από τους δύο».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα μας, έναντι του 17% που δηλώνει ικανοποιημένο. Εξάλλου, οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ το 1% δεν εκφράζει γνώμη.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν και δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Στην έρευνα της MRB, για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγορά», ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 23,9% έναντι 19,6 της ΝΔ. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 7,5% και ακολουθούν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Στο εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 4,7 μονάδων, συγκεντρώνοντας 23,3%, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 18,6%.