Σε… δεύτερη μοίρα πέρασε, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η εκλογή της νέας Διοίκησης, αφού δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι και των επτά δήμων του νομού χτίζοντας τα θεμέλια της συναίνεσης και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της Ηλείας.

Για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Φορέα συμμετείχε όπως αναφέρει το patrisnews ο δήμος Πύργου, με τον δήμαρχό του κ. Γαβρίλη Λιατσή να ζητά την αναβολή των εκλογών για τη νέα διοίκηση, διαβούλευση μεταξύ όλων των πλευρών και κοινή πορεία. Πρόταση που έγινε δεκτή από όλους με τις εκλογές να αναβάλλονται για την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου!

«Είναι μια ιστορική συνάντηση…»

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η αποψινή είναι μια ιστορική συνάντηση για την πορεία της Ηλείας και όποιος δεν την δώσει αυτή τη διάσταση πιστεύω ότι θα κάνει απόλυτα λάθος. Ξεπερνά το όρια προσωπικών φιλοδοξιών και πολιτικών και γίνεται μια διαδικασία στρατηγικής για ολόκληρο το νομό. Ψυχολογικά και πρακτικά είμαστε ανέτοιμοι ακόμα για να πάρουμε μια μεγάλη απόφαση. Πρέπει να πάμε σε μια πολύ σοβαρή διαβούλευση. Πιστεύω ότι η αποψινή συνάντηση πρέπει να είναι μια συνάντηση ενίσχυσης των διαπροσωπικών σχέσεων που άλλωστε υπάρχουν, αλλά να τις κάνουμε ακόμα πιο δυνατές, να καθίσουμε τις επόμενες ημέρες όλοι μαζί να κουβεντιάσουμε, φτάνει αυτή η κουβέντα να έχει μια τιμιότητα και έναν και μόνο σκοπό: το πώς πολύ γρήγορα θα βγάλουμε τη θηλιά που έχουμε όλοι στο λαιμό και που έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις της Πολιτείας»

Στις κινήσεις που έχει κάνει έως σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης και στις «αγκυλώσεις της Πολιτείας» που καθυστέρησαν τη λύση του προβλήματος αναφέρθηκε η πρώην πρόεδρός του κα Νίκη Κοκκαλιάρη, η οποία τόνισε: «Το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε τρία χρόνια να δώσει σύμφωνη γνώμη μέσω του ΚΑΣ. Εάν η γνωμοδότηση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, σήμερα ίσως να μην μιλούσαμε για προβλήματα και αδιέξοδα, να είχε λυθεί το θέμα και να μην είχαμε μπει στη διαδικασία κανενός ΣΔΙΤ με πόρους Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς, με το Ταμείο Μολυβιάτη όπως είχαμε προτείνει, θα είχαμε φτιάξει μια μονάδα επεξεργασίας και έναν ΧΥΤΥ και σήμερα θα είχαμε λύσει το θέμα των σκουπιδιών. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από κάποιους, δεν μπορώ να πω από ανθρώπους του νομού, που να πιέσουν και να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε όλη αυτή τη διάρκεια από το 2008 έως το 2011 ήταν πολλοί αυτοί που με έπιαναν από το χέρι και μου έλεγαν «παράτα τα, η Τριανταφυλλιά είναι αγκάθι». Πολλοί είναι εκείνοι που τους έπαιρνα να πάμε στις επισκέψεις που κάναμε στα υπουργεία και στις διαμαρτυρίες και δυστυχώς δεν έρχονταν, γιατί δεν πίστευαν ότι θα φτάναμε στην λύση της Τριανταφυλλιάς. Και πολλοί που συμμετείχαν στον Σύνδεσμο ως συνεργάτες μας παράτησαν στα μισά της πορείας γιατί έβλεπαν ότι δεν θα φτάσουμε εκεί που εμείς σκοπεύαμε».

«Δεν μπορούμε να φτιάξουμε παντού Ποτόκι…»!

Πρόβλημα κοινό για το οποίο πρέπει όλοι οι δήμοι να προχωρήσουν ενωμένοι χαρακτήρισε τη διαχείριση των απορριμμάτων ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος  ο οποίος είπε:  «Διαφαίνεται μία λύση με το εργοστάσιο. Αλλά και εκεί χρειάζεται αγώνας γιατί πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα. Δεν το κρύβω ότι είμαι αντίθετος με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και το διατυμπανίζω όπου βρεθώ. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η διαχείριση στον ενδιάμεσο χρόνο. Τι θα γίνει από σήμερα, από χθες μέχρι να πατήσουμε το κουμπί και να μπει μπροστά το εργοστάσιο. Η λύση με τους δεματοποιητές είναι μια λύση στην οποία δεν μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν. Δεν είναι μόνο το κόστος δεματοποίησης. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε Ποτόκι σε κάθε χώρο. Αυτά τα δέματα πρέπει να φύγουν και δεν είναι μόνο τα 50 ευρώ της δεματοποίησης, είναι άλλα 100 για να μεταφερθούν και αυτός που θα τα πάρει να τα επεξεργαστεί.

Επομένως πρέπει όλοι από αυτό το τραπέζι να παλέψουμε για τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση.

Πρέπει όλοι σε αυτό το σοβαρότερο πρόβλημα του νομού που είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων να πάμε ενωμένοι. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαφωνούμε σε αυτά τα πράγματα. Είναι πρόβλημα κοινό». 

«Πρωτεύουσα – συμπρωτεύουσα τον πρώτο λόγο» 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος είπε: «Το θέμα είναι το πλέον σοβαρό της θητείας μας. Θεωρώ ότι εδώ πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος πρέπει να έχουμε αντίστοιχη τοποθέτηση και θέση όλοι μας. Η συζήτηση πρέπει να εξαντληθεί μεταξύ πρωτεύουσας – συμπρωτεύουσας και οι υπόλοιποι να στοιχηθούμε στο άρμα, να ακολουθήσουμε τα πράγματα για να βρούμε τη λύση για το καλό του νομού μας. Να βρούμε τον κοινό στόχο να προχωρήσουμε ενωμένοι, χωρίς προβλήματα».  

«Όλες μας τις δυνάμεις στη συναίνεση»

«Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει συναίνεση» τόνισε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς και συνέχισε: «Πριν λίγα χρόνια ίσως κάποιοι να μην είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Αλλά τα δεδομένα μας έκαναν πραγματικά να είμαστε υπεύθυνοι πάνω σε αυτό το ζήτημα. Διαφαίνεται από τις τοποθετήσεις των παριστάμενων οι οποίοι συναισθάνονται την μεγάλη ευθύνη και προβλέπω ότι θα υπάρχει συνεννόηση γι’ αυτό το ζήτημα γιατί απαιτεί και μια ενισχυμένη δύναμη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το σοβαρότερο πρόβλημα σε επίπεδο νομού αλλά και χώρας».

«Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε»

Στη συναίνεση και στη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους δήμους αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Τάσος Μυλωνόπουλος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σαν καινούργιος αντιδήμαρχος σε αυτό τον τομέα θεωρώ ότι τα σκουπίδια είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα που μαστίζει όλη την Ελλάδα, έχει μείνει πίσω η χώρα μας σε αυτό. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Δημήτρης Κόσσυφας είπε: «Πρέπει να υπάρξει συναινετική λύση. Από εκεί και πέρα ότι και να πούμε για τα σκουπίδια, είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε όλοι». 

«Πρωταγωνιστής ο Πύργος» 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του δήμου Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος είπε: «Δεν υπάρχει θέμα να διαφωνούμε και να μην θέλουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να προχωρήσει ο Φορέας με γρήγορα βήματα και να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα που μαστίζει όλους τους δήμους. Στο παρελθόν είχα ασκήσει έντονη κριτική στον δήμαρχο γιατί ο δήμος Πύργου δεν συμμετείχε στον Φορέα.  Ο δήμος Πύργου πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συμφωνώ με τον Σάκη Μπαλιούκο, οι δήμοι Πύργου και Αμαλιάδας  αρχικά πρέπει να συνεννοηθούν, να υπάρξει διαβούλευση και μετά όλοι μαζί να προχωρήσουμε αυτό το ζήτημα που θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία και θα πιστωθεί σε όλους μας, όταν επιτέλους η Ηλεία δεν θα έχει αυτό τον εφιάλτη που ζει καθημερινά».

Κλείνοντας τέλος τη συνεδρίαση ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός έκανε της εξής επισήμανση: «Αν δεν υπάρξει σύμπλευση δεν απεμπολείται κανένα δικαίωμα για τον οποιοδήποτε άλλο, είτε δήμαρχο, είτε δημοτικό σύμβουλο να δηλώσει ‘παρών’».