Διανύοντας τον δέκατο χρόνο της πολιτιστικής της ιστορίας, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», συνεχίζοντας τον ευγενή αγώνα της για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μουσικής μας κληρονομιάς, συμμετέχει ενεργά στα «Πρωτοκλήτεια 2014».

Ξεκινώντας τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 του χρόνια, ο Βυζαντινός χορός, σε μια μεγάλη συναυλία που θα γίνει στον νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ., θα τιμήσει για την τεράστια προσφορά του στην Εκκλησιαστική – Βυζαντινή μουσική Παράδοση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και τελεί υπό την αιγίδα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η χορωδία θα ψάλλει ύμνους προς τιμήν του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, του Πολιούχου και προστάτη της πόλης μας, ενώ στο δεύτερο θα αποδώσει επιλεγμένα, διαχρονικά Βυζαντινά μέλη, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Χ. Θεοτοκάτου. Την μουσική εκδήλωση θα ολοκληρώσουν μέλη Δημοσθένους Παϊκοπούλου, που θα εκτελέσει η χορωδία, η οποία θα απονείμει στον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο τιμητική πλακέτα.

Την συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με ομιλία του θα κλείσει την εκδήλωση, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλης, γνωστοί ιεροψάλτες και πολλοί μουσικόφιλοι. Τον κ. Δ. Παϊκόπουλο θα συνοδεύσει στην Πάτρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως κ. Σταμάτιος – Νικόλαος Κίσσας.

Ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος γεννήθηκε στη νήσο Αντιγόνη των Πριγκιποννήσιων στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1929. Είναι υιός του ιερέως Κωνσταντίνου Παϊκοπούλου και από μικρός εντρύφησε στην Θεία Τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής, έχοντας ως Δασκάλους τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Κ. Πρίγγο, όσον και τον Άρχοντα Λαμπαδάριο Θρ. Στανίτσα.

Στη συνέχεια, έψαλλε με εξαιρετική επιτυχία σε πολλούς ναούς της Πόλης μέχρι της απελάσεώς του από τις Τουρκικές Αρχές, ως Έλλην υπήκοος το1964. Στην Αθήνα που εγκαταστάθηκε κατόπιν τίμησε το δεξιό αναλόγιο πολλών ιερών ναών, ενώ ψάλλει μέχρι σήμερα. Από το έτος 1991 ανέλαβε να διευθύνει την Χορωδία του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως.

Με την χορωδία αυτή παρουσίασε εμφανίσεις σε πάρα πολλές συναυλίες, εντός και εκτός της Ελλάδος, με επιτυχία και επαινετικά σχόλια, για την άριστη εκτέλεση σε γνήσιο πατριαρχικό ύφος, την συνοχή και την ακρίβεια του χρόνου. Έχει εκδώσει μουσικά βιβλία, κασέτες και δίσκους, ενώ διευθύνει τους ψηφιακούς δίσκους της χορωδίας του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικόφιλων Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Δημοσθένης Παϊκόπουλος έχει αναδείξει πολλούς μαθητές σε Πρωτοψάλτες, στην Αθήνα και την Κύπρο. Έχει τιμηθεί από πολλούς Συλλόγους και Ενώσεις, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014, δια χειρός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, έλαβε το οφίκιο του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε.