Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στους Θεσσαλονικείς τα απαράδεκτα μέτρα ασφαλείας στη μαθητική παρέλαση, που για μια ακόμη χρονιά ανάγκασαν τους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους με… κιάλια.

Σε μια τελετή-εξπρές,που ολοκληρώθηκε μόλις σε 20 λεπτά ίσα-ίσα για να βγει η «υποχρέωση», το παρευρισκόμενο πλήθος αντί να βρίσκεται σε περίοπτη θέση για να καμαρώσει τα νιάτα της συμπρωτεύουσας εξοβελίστηκε σε απόσταση 100 μέτρων από την εξέδρα των επισήμων.

Οι αντιδράσεις των πολιτών που βρέθηκαν στην οδό Τσιμισκή ήταν έντονες, καθώς όπως όριζε το σχέδιο περιφρούρησης έπρεπε να παραμείνουν πίσω από τα κιγκλιδώματα.

Η απόφαση αυτή της αστυνομίας δυσαρέστησε εκατοντάδες γονείς, οι οποίοι στοιβάχτηκαν στα πεζοδρόμια για να δουν τα παιδιά τους να παρελαύνουν, αλλά αυτό που τους έβγαλε από τα ρούχα τους ήταν η άρνηση της αστυνομίας να ανοίξει τα προστατευτικά κάγκελα ακόμη κι ένα τέταρτο μετά το πέρας της εορταστικής εκδήλωσης.

Το σκηνικό της ντροπής, που παρέπεμπε περισσότερο σε επεισοδιακή διαδήλωση παρά σε εθνική επέτειο, συμπεριλάμβανε ακόμη κλούβες των ΜΑΤ, περιπολικά και εκατοντάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους σε όλο το κέντρο της πόλης.


thesaloniki

Επιπλέον, οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης, ήταν κλειστοί  με αποτέλεσμα να  δημιουργηθεί τεράστιο μποτιλιάρισμα.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας αλλά και τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν κατά μήκος της οδού Τσιμισκή, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Εγώ ιδεολογικά είμαι εναντίον έτσι κι αλλιώς. Ένα πράγμα που με ενόχλησε ιδιαίτερα είναι τα κάγκελα. Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας; Γίνονται που γίνονται, αν δεν τις βλέπει ο κόσμος, τι νόημα έχει;» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Την δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό του κόσμου από τον εορτασμό εξέφρασαν ακόμη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για υπερβολικά και απαράδεκτα μέτρα, τα οποία «δεν συνάδουν ούτε με το πνεύμα, ούτε με την ουσία του τριημέρου» ενώ από την πλευρά της η κ. Πατουλίδου τόνισε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά ή θα πρέπει να σταματήσουν οι παρελάσεις ή να κοπούν τα κάγκελα. Αλλιώς δεν έχει νόημα να παρελαύνουν τα παιδιά για πέντε ανθρώπους που κάθονται στην εξέδρα».


διαμαρτυρία πολίτης