Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και τις μέρες αυτές είναι καλό να θυμόμαστε ότι η Πάτρα, η Αχαΐα και γενικότερα η Δυτική Ελλάδα αποτέλεσαν μία από τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από τους κατακτητές, στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επλήγησαν, όχι μόνο κατά την διάρκεια της κατοχής και της κορύφωσης του πολέμου, αλλά με «ενθύμια» που άφησαν οι κατακτητές στην περιοχή και τα οποία σκότωναν αμάχους και ανθρώπους ακόμα και όταν αυτοί είχαν φύγει από την Πάτρα, έχοντας γνωρίσει την ήττα.

Κάτω από το έδαφος της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, τα χώματα ήταν γεμάτα από νάρκες και ολόκληρες περιοχές είχαν κινδυνέψει από τις εκρήξεις που έσκαγαν η μία μετά την άλλη, σε ανυποψίαστο χρόνο, αφήνοντας πίσω τους πολλές φορές θύματα. Γεμάτος από νάρκες ήταν και ο Πατραϊκός κόλπος και ορισμένα από τα πολλά ναυάγια που άφησε στον βυθό του ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, προκλήθηκαν από αυτές, ακόμα και τον καιρό που ο πόλεμος είχε τελειώσει.

Ο Οδυσσέας Ξεριζωτής που έψαξε το όλο θέμα ανακάλυψε ότι σαν σήμερα, 25 Οκτωβρίου, πριν από 70 χρόνια είχε συμβεί έναν τέτοιο ναυάγιο, που ξεκλήρισε σχεδόν το πλήρωμα ενός πλοίου.

Πρόκειται για το σύγχρονο ναρκαλιευτικό πλοίο του αγγλικού Πολεμικού Ναυτικού, British Yard Minesweeper 2077, το οποίο ήταν κατασκευασμένο ειδικά από την Αγγλία για να εξουδετερώνει τις μαγνητικές νάρκες, που κατά την διάρκεια του πολέμου αποτέλεσε το μεγάλο όπλο της Γερμανίας. 

Το πλοίο στις 25 Οκτωβρίου του 1944, λίγες μέρες δηλαδή μετά την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Γερμανούς, έπεσε πάνω σε μία τέτοια νάρκη που βρήκε, σύμφωνα με την έρευνα του Οδυσσέα Ξεριζωτή, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα ο πυλώνας Μ1 της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, «Χαρίλαος Τρικούπης».

Πριν από 70 χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν το ναρκαλευτικό να καταστραφεί ολοσχερώς, να βυθιστεί και να βρουν τραγικό θάνατο πολλά από  τα μέλη του πληρώματος. Οι Γερμανοί φεύγοντας και υποχωρώντας από την Πάτρα είχαν αφήσει ναρκοθετημένο τον Πατραϊκό κόλπο.

Νάρκες υπήρχαν για αρκετά ακόμα χρόνια στην θάλασσα, αλλά και στα εδάφη της περιοχής, σκορπίζοντας τον τρόμο στους κατοίκους και θυμίζοντας αναμνήσεις μιας σκοτεινής εποχής που όλοι τότε πάσχιζαν να ξεχάσουν…

(Η φωτογραφία είναι του Οδυσσέα Ξεριζωτή και απεικονίζει το σημείο της Γέφυρας όπου πριν από 70 χρόνια το αγγλικό πλοίο έπεσε στην νάρκη).