Την εντατικοποίηση  των  προληπτικών  μέτρων  για την αντιμετώπιση πιθανού περιστατικού του ιού Έμπολα στον νομό μας αποφασίστηκε σε  σύσκεψη,  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας,  με  την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου,   του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αντώνη Χαροκόπου, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κας Σοφίας  Συμεωνίδου, του αντιπρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου κ. Σάκη Αντωνόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων  καθώς και εκπροσώπου του Λιμεναρχείου Κατακόλου.

Όπως επισημάνθηκε επειδή το Κατάκολο αποτελεί σημείο εισόδου, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας των κρουαζιερόπλοιων,  όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει αφενός να είναι ενημερωμένοι αφετέρου δε θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανό κρούσμα του ιού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης΄όπως αναφέρει το patrisnews υπήρξε ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Α. Χαροκόπο, για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας  και αποφασίστηκε, και αυτό ουσιαστικά αναμένουν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και στη Δυτική Ελλάδα, να εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι προς ενημέρωση και εφαρμογή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να είμαστε σε ετοιμότητα και σε γνώση των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουμε, όταν φθάσει και αν φτάσει στην  χώρα μας ο ιός Έμπολα.

«Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τον νομό μας με τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατακόλου,  θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τον  αντιμετωπίσουμε άμεσα και φυσικά να μην υπάρξει εξάπλωσή του και κυρίως να μην κινδυνεύσει κανένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους με το περιστατικό που μπορεί να εμφανιστεί».

Από την πλευρά του κ Χαροκόπος διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση κρούσματος το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί με τον δέον αποτελεσματικό τρόπο για την μείωση των πιθανοτήτων εξάπλωσης του ιού έμπολα στον πληθυσμό της περιοχής.

Και δεύτερο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου

Την ύπαρξη και δεύτερου κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά την διάρκεια συνέντευξης που έδωσε για τα μέτρα που θα πάρουν προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες να εμφανιστούν και νέα.

Όπως επεσήμανε η υγεία του ασθενούς πάει ιδιαίτερα καλά και βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάρρωσης ενώ τόνισε πως η Περιφέρεια θ προχωρήσει άμεσα στο ψεκασμό για την αντιμετώπιση του ιού .

«Όπως ξέρεται το προηγούμενο διάστημα είχαμε δύο κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ηλεία. Θα πρέπει ο ψεκασμός για την αντιμετώπιση του ιού να είναι στοχευμένος και να συνοδεύεται και από άλλα μέτρα. Εκείνο που αποφασίσαμε ως περιφέρεια είναι ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να είναι ενιαίος και για τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Να πάμε γρήγορα σε διαδικασίες που θα δώσουν γρήγορα αποτελέσματα. Το άπαν στους ψεκασμούς είναι να γίνουν την κατάλληλη περίοδο. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε καθυστερήσει. Την σαιζόν που έρχεται θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα από το μήνα Μάρτιο που είναι ο μήνας που δημιουργούνται οι προνύφες και θεωρείται ότι είναι ο καταλληλότερος χρόνος  για να καταπολεμηθεί ο ιός. Θα είμαστε απόλυτοι έτοιμοι  για την καταπολέμησή του ώστε να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα το χρόνο που έρχεται, δεδομένου  ότι έχουμε δύο νομούς με λίμνες, ποτάμια και λιμνάζουσα νερά όπου υπάρχουν οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί ο ιός, το νομό Αιτωλοακαρνανίας και το νομό Ηλείας», τόνισε ο κ Γεωργιόπουλος.