"Σέρνουν" την Πατρινή πρώην πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη στα δικαστήρια επειδή πλήρωσε τους μισθούς του προσωπικό του εν λόγω οργανισμού.

Συγκεκριμένα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος δυο πρώην στελεχών του ΟΚΑΝΑ ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς με παραγγελία της εισαγγελέως κατά εγκλημάτων διαφθοράς, κυρίας Ελένης Ράικου.

Ειδικότερα, η δίωξη για απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο μεγαλύτερο από 120.000 ευρώ στρεφόμενη κατά του δημοσίου (κακούργημα) ασκήθηκε σε βάρος της Πατρινής πρώην προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ Μελπωμένης Μαλλιώρη και του πρώην γενικού διευθυντή ΟΚΑΝΑ Δημητρίου Πλατανιά.

Η εν λόγω υπόθεση έφτασε στην Δικαιοσύνη έπειτα από αναφορά που είχε καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου η πρώην υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή. Με αφορμή την αναφορά διατάχθηκε έρευνα από την οποία, προέκυψε ότι κονδύλι του υπουργείου Υγείας που διατέθηκε στον ΟΚΑΝΑ (και) για τη δημιουργία μονάδων απεξάρτησης στα νοσοκομεία, διατέθηκε για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού του εν λόγω οργανισμού.  

Το όλο θέμα αφορά την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ με αντικείμενο την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου κατά των ναρκωτικών και των λοιμώξεων, αλλά και  την εκταμίευση του ποσού των 10.249.000 ευρώ για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κ. Μαλλιώρη, το ποσό αυτό αποτέλεσε αντικείμενο προσωρινού εσωτερικού δανεισμού, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες του Οργανισμού. Δεν προσκομίστηκαν ωστόσο – στο πλαίσιο της έρευνας – αναλυτικά στοιχεία, από τα οποία να επαληθεύεται ότι η πρακτική αυτή βασίστηκε στις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης και ότι ήταν δικαιολογημένη ή αναπότρεπτη.