Το Αμάρτημα της Μητρός μου του Γεωργίου Βιζυηνού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σπουδαίος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Δήμος Αβδελιώδης.

Μετά από τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού –ενηλίκων και μαθητών- κατά την πρώτη χρονιά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα και τις φετινές παραστάσεις στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα, έρχεται στην Πάτρα, στο θέατρο Λιθογραφείον για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Παράλληλα, θα δοθούν παραστάσεις για σχολεία της Β’/θμιας εκπαίδευσης και στο Θέατρο, αλλά και σε σχολεία της περιοχής.

«Ο Γεώργιος Βιζυηνός επιζητεί, σ’ αυτό το αριστουργηματικό έργο, την αμοιβαία κατανόηση και συγχώρεση από τη μητέρα του, αποκαλύπτοντας ο ίδιος την πιο βαθιά του πληγή. Πρόκειται για μια τραγικού χαρακτήρα εξομολόγηση που, ξεπερνώντας τις συμπληγάδες της ηθογραφίας και της ηθικογραφίας, γίνεται λόγος δημόσιος και λυτρωτικός, με το πνεύμα ενός πολύ μεγάλου συγγραφέα. Ενός πνεύματος, που έχει αφομοιώσει μέσα σε όλο το πεζογραφικό του έργο, τα στοιχεία ενός ζωντανού και πηγαίου λαϊκού πολιτισμού που εμπεριέχει τις δυνάμεις της ζωής και της πίστης να υπερνικούν τις δυνάμεις του θανάτου και της φθοράς» αναφέρει ο Δήμος Αβδελιώδης.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης της παράστασης στην Πάτρα και της παρουσίας του ίδιου του σκηνοθέτη εδώ, θα γίνει παράλληλα ένα αφιέρωμα στο κινηματογραφικό –κυρίως- και θεατρικό έργο του Δήμου Αβδελιώδη.

*** ***

Την Τετάρτη 29/10 και 5/11 στις 20:00, και την Παρασκευή 31/10 και 7/11 στις 00:00, θα προβληθούν οι ταινίες μεγάλου μήκους «Το δέντρο που πληγώναμε», «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» και «Η Νίκη της Σαμοθράκης», καθώς και μία κινηματογραφημένη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Στις 29/10, θα βρίσκεται στην προβολή και ο ίδιος ο δημιουργός, ο οποίος θα μιλήσει για το έργο του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

*** ***

Ημερομηνίες παραστάσεων:

Πέμπτη 30/10 – Κυριακή 2/11 / Πέμπτη 6/11 – Κυριακή 9/11

Τιμή εισιτηρίου: 12€ & 10€

Διάρκεια παράστασης: 60’

Ημερομηνίες προβολών:

Τετάρτη 29/10 & 5/11 20:00 / Παρασκευή 31/10 & 7/11 00:00

Είσοδος ελεύθερη

*** ***

Η ταυτότητα της παράστασης

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σκηνικός χώρος–φωτισμοί-διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικόπουλος, Αθηνά Ζώτου

Παίζουν (2πλη διανομή):

Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη / Θεμιστοκλής Καρποδίνης, Αγάπη Μανουρά