Η ψυχική διάθεση και η ιδιοσυγκρασία (το ταμπεραμέντο) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η εποχή που γεννήθηκε κανείς, σύμφωνα με μια νέα ουγγρική επιστημονική έρευνα.

Από τα παλιά χρόνια, η αστρολογία έχει προσπαθήσει να συσχετίσει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου με την επιρροή των πλανητών την εποχή που γεννήθηκε και τώρα οι επιστήμονες, με τον δικό τους τρόπο, έρχονται να αναγνωρίσουν μια εποχική επιρροή στην κυρίαρχη ψυχική δομή της προσωπικότητας. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εποχή της γέννησης (χειμώνας, καλοκαίρι κλπ.) μπορεί να επηρεάσει και μάλιστα σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών στο μέλλον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ξένια Γκόντα του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στο Βερολίνο (18 έως 21 Οκτωβρίου), μελέτησαν πάνω από 400 άτομα με μέση ηλικία 21 ετών, συσχετίζοντας την προσωπικότητα και τις πιθανές διαταραχές της με το πότε γεννήθηκε καθένας.

Η ανάλυση, μεταξύ άλλων, έδειξε ότι:

- Οι άνθρωποι με κυκλοθυμική προσωπικότητα (με γρήγορες εναλλαγές διάθεσης μεταξύ χαράς και λύπης) έχουν σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό γεννηθεί το καλοκαίρι. Αντίθετα, σπάνια είναι κυκλοθυμικός κάποιος που έχει γεννηθεί τον χειμώνα.

- Οι άνθρωποι με υπερθυμία (υπερβολικό αίσθημα ευεξίας και ενεργητικότητας) έχουν γεννηθεί κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

- Όσοι έχουν γεννηθεί τους χειμωνιάτικους μήνες, είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε ευερεθιστότητα και νεύρα, σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί άλλες εποχές του έτους.

- Οι γεννημένοι στη διάρκεια του φθινοπώρου εμφανίζουν πολύ μικρότερη τάση για κατάθλιψη σε σχέση με όσους έχουν γεννηθεί τον χειμώνα.

Όπως δήλωσε η Ξένια Γκόντα, «προηγούμενες βιοχημικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή που γεννιέται κανείς, ασκεί επιρροή σε ορισμένους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, κάτι που είναι ανιχνεύσιμο ακόμη και όταν ο άνθρωπος πια ενηλικιώνεται. Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι η εποχή της γέννησης μπορεί να έχει μια πιο μόνιμη επίδραση στον ψυχισμό και η νέα μελέτη μας το επιβεβαιώνει. Βασικά, φαίνεται πως ανάλογα με το πότε γεννιέται κανείς, αυξάνεται ή μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει ορισμένες διαταραχές διάθεσης και συναισθήματος».

Πάντως, οι ερευνητές δήλωσαν ότι, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να πουν μέσω ποιων μηχανισμών η εποχή της γέννησης ασκεί μια τόσο μόνιμη επιρροή. Δεν αποκλείουν πάντως ότι εμπλέκονται κάποια γονίδια, τα οποία ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με την εποχή της γέννησης.

Προηγούμενες έρευνες εξάλλου, έχουν δείξει ότι η εποχή της γέννησης παίζει ρόλο στο κατά πόσο κάποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ευάλωτος σε διάφορες ασθένειες, σωματικές και ψυχικές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η επιληψία και οι όγκοι στον εγκέφαλο.

Έχει ακόμα διαπιστωθεί ότι η εποχή της γέννησης σχετίζεται με το πόσο δημιουργικός και καινοτόμος είναι κάποιος.