Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, η τιμητική εκδήλωση για τον βραβευθεντα από την Ακαδημία Αθηνών, Κύπριο καθηγητή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέα Βοσκό, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πατρέων, η ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Σύνδεσμος Αχαϊας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» και τελούσε υπό τη αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν την εκδήλωση, η Προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Ίρις Ερωφίλη Κόλια, πραγματοποίησε μια σύνομη ξενάγηση στις αίθουσες «Δημόσιου και Ιδιωτικού Βίου» του Αρχαιολογικού Μουσείου, στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τον τιμώμενο καθηγητή Ανδρέα Βοσκό, την εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστίνα Τσέντα, καθώς και στους συντελεστές της εκδήλωσης.


Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η Προϊσταμένη της ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ερωφίλη Κόλια και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαϊας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» Αναστάσιος Στασής.

Τον Ανδρέα Βοσκό, παρουσίασε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παντελής Κυπριανός, ενώ ο τιμώμενος καθηγητής ανέπτυξε το θέμα «Η Κυπριακή Γραμματεία ανά του αιώνες» καταδεικνύοντας την ταύτισή της με την Ιστορία της Ελληνικής Γραμματείας στην Αρχαία Κύπρο, καθώς ό,τι σώζεται σε ποιητικό ή πεζό λόγο από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία-με ελάχιστες εξαιρέσεις Φοινικικών και Λατινικών επιγραφών- είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα.

Η εκδήλωσε έκλεισε με τον Αντιπρόεδρο της Αχαιών Ακτή και πολεμιστή της ΕΛ.ΔΥ.Κ. Γιώργο Βουρλιόγκα , που διάβασε το ποίημα της Ελένης Τζατζιμάκη «Το δώρο», δίδοντας τιμητική πλακέτα στον καθηγητή.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχιμανδρίτης Π. Κόρδας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, η υπεύθυνη Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας Χριστίνα Τσέντα, εκπροσωπώντας τον Πρέσβη κ.Κυριάκο Κενεβέζο, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαϊας Μιχάλης Σαμούτης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλειος Κακατσίδης, η Προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση, ο Πρόεδρος των Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδας Λεωνίδας Μαργαρίτης, ο εξ Αμμοχώστου ποιητής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρης Βαρνάβας, πολλοί Κύπριοι, μεταξύ αυτών και ο ιατρός Θεόδωρος Χατζηιωάνου, ο διευθυντής της βιβλιοθήκης των ΤΕΙ Πάτρας, Κυριάκος Γεωργάκης, ο βιβλιοπώλης Γιάννης Αριστείδου, η π. Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαρία Χατζηιωάννου, καθώς επίσης και η βιβλιοθηκονόμος Δανάη Παπαδημητρίου, η αρχιτέκτων Κική Φαρμάκη, η νομικός Ρούλη Αλεξοπούλου, ο γλύπτης Ευστάθιος Λεοντής, η Ελένη Θεμιστοκλέους, ο Γιώργος Γκαβός, ο Χρήστος Λιαρρομάτης κ.ά


(Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Μουλίνου)