Στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί τις γυναίκες μια γονιδιακή παραλλαγή που επηρεάζει την ενδορφίνη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Η ενδορφίνη, όπως βρέθηκε και σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, παίζει σημαντικό ρόλο στην ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, κυρίως στα θηλυκά, καθώς πρόκειται για μια ορμόνη, γνωστή και σαν ορμόνη της ευτυχίας, που ενεργοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο και εξασφαλίζει καλή διάθεση.

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά την άσκηση, μετά από κατανάλωση σοκολάτας, μετά από ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κ.λπ. Ο οργανισμός έπειτα προσπαθεί να επαναλάβει τη θετική διάθεση και έτσι οδηγούμαστε στους εθισμούς. Χωρίς αυτή την ορμόνη, η επιθυμία για αλκοόλ μειώνεται κατά πολύ και η επίδρασή της σημειώθηκε ιδιαίτερα στα ποντίκια γένους θηλυκού.

Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση ατόμων υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση εξάρτησης από το αλκοόλ.