Για απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα κάνει λόγο η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» σε δημοσίευμα της που αφορά το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών σε δύο πόλεις που αποτελούν πύλες της Ελλάδος προς την Δύση είναι οι αιτίες που αναγκάζουν τους μετανάστες να φύγουν από την χώρα μας και να αναζητήσουν διεξόδους διαφυγής προς την Ιταλία.

Όπως γράφει η «Die Presse», η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις κεντρικές διαδρομές ροής μεταναστών στην Ευρώπη και αυτό εξακολουθεί να είναι πάνω από τις δυνάμεις της, με τους πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα από την Τουρκία στον Έβρο ή να φθάνουν στα κοντινά ελληνικά νησιά μέσω της θαλάσσιας οδού.

Παράλληλα, προστίθεται ότι οι νέοι μετανάστες έχουν μεν κάνει πολύχρωμη την εικόνα της Αθήνας και έχουν δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο δράσης για την ακροδεξιά και ρατσιστική «Χρυσή Αυγή».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ο μέσος μετανάστης προέρχεται από τις βόρειες γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες, κυρίως την Αλβανία, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τα πρώτα μαζικά στρώματα μεταναστών να έχουν εμφανιστεί αμέσως μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών συστημάτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.