Η φλεγμονή αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ουσιαστικά είναι το σύνολο των μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός αντιδρώντας στην επίδραση βλαπτικών παραγόντων σε αυτόν. Με λίγα λόγια, χωρίς αυτή, δεν μπορούμε να γίνουμε καλά.

Όταν, όμως, βγαίνει εκτός ελέγχου, όπως στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, προκαλεί ζημιά σε όλο μας το σώμα, συν του ότι θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λίπη, ενδέχεται να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος κι αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε πόνους στις αρθρώσεις, κούραση και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

Υπάρχουν, όμως, άλλες τροφές που έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: μπορούν να καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Δείτε τι πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας για να συμβάλλετε στην καταπολέμησή της.

Ολική άλεση: όσο λιγότερη επεξεργασία, τόσο καλύτερα

Καταναλώνοντας τροφές ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένες τύπου άσπρο ψωμί, δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, θα καταφέρετε να κρατήσετε υπό έλεγχο τη φλεγμονή. Ο λόγος είναι οι φυτικές ίνες των τροφών ολικής άλεσης που έχει φανεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), η οποία αποτελεί δείκτη φλεγμονής στον οργανισμό –συν του ότι συνήθως έχουν λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη. Αναζητήστε προϊόντα που αναφέρουν την ολική άλεση πρώτη στη λίστα με τα συστατικά τους και δεν περιέχουν ζάχαρη.


Σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά: πηγή βιταμίνης Ε

Οι έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις κυτοκίνες, ουσίες του ανοσοποιητικού μας. Μια πολύ καλή πηγή της βιταμίνης αυτής είναι τα σκουρόχρωμα, πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, το μπρόκολο κ.ο.κ. Αυτού του είδους τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και βιταμίνες, παρέχοντας στον οργανισμό περισσότερο ασβέστιο, σίδηρο και φυτοχημικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, προστατεύοντάς τον.


Αμύγδαλα και καρύδια: προσφέρουν θρέψη και προστασία

Οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη Ε και τα καρύδια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα-λινολενικό οξύ (ωμέγα-3) μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Ως μέρος της μεσογειακής δίαιτας μαζί με το ψάρι, τα λαχανικά και την ολική άλεση, οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό σας σε λιγότερο από 6 εβδομάδες.

Σόγια: προσθέστε τη στη διατροφή σας

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι ισοφλαβόνες, που βρίσκονται στη σόγια κι έχουν δράση παρόμοια με αυτή των οιστρογόνων, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της CRP και των επιπέδων φλεγμονής στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Inflammation έδειξε ότι οι ισοφλαβόνες βοήθησαν στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων της φλεγμονής στα οστά και στην καρδιά σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια. Αποφύγετε την επεξεργασμένη σόγια και προτιμήστε το γάλα της, το τόφου και τα ενταμάμε (πράσινα φασόλια σόγιας).


Πιπεριές: βάλτε χρώμα και προστασία στη διατροφή σας

Τα πολύχρωμα λαχανικά αποτελούν μέρος μιας υγιούς διατροφής γενικότερα, αλλά και ειδικά, οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, ενώ οι καυτερές πιπεριές περιέχουν και καψαϊκίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται και σε κρέμες τοπικής χρήσης για τη μείωση της φλεγμονής. Λόγω του ότι, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις οι πιπεριές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη φλεγμονή σε αυτούς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καλό είναι να ελέγχετε πρώτα αν μια τροφή σας κάνει καλό ή όχι και να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Ντομάτες: με το θαυματουργό λυκοπένιο

Κι εδώ χρειάζεται να επιβεβαιώσετε ότι η ντομάτα δεν θα δράσει αρνητικά στην περίπτωσή σας. Γενικότερα, όμως, οι ζουμερές, κόκκινες ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο φαίνεται πως μειώνει τη φλεγμονή ειδικά στους πνεύμονες, αλλά και σε όλο το σώμα. Οι μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν ακόμα περισσότερο από το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό σε σχέση με τις ωμές, οπότε ακόμη και η σάλτσα ντομάτας σας κάνει καλό.


Παντζάρι: αντιοξειδωτικό και δυνατό

Το βαθύ κόκκινο χρώμα αυτού του νόστιμου λαχανικού οφείλεται στις κόκκινες χρωστικές του ουσίες, οι οποίες μαζί με τη βιταμίνη C και τις φυτικές ίνες που περιέχει, μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις