Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της ανοικτής και ειλικρινούς επικοινωνίας με την κοινωνία, τους φορείς και τα ΜΜΕ, καθιερώνει έναν θεσμό τακτικής και άμεσης ενημέρωσης για τα θέματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Η ενημέρωση αυτή θα στηρίζεται όσο το δυνατόν στην αλληλεπίδραση με την κοινωνία, θα γίνεται σε εβδομαδιαία —τουλάχιστον— βάση και θα περιλαμβάνει τόσο την τρέχουσα επικαιρότητα όσο και ευρύτερα ακαδημαϊκά ζητήματα.

Με το παρόν Δελτίο Τύπου εγκαινιάζουμε τον νέο αυτόν θεσμό, παρουσιάζοντας τις δεκαέξι (16) πρώτες ημέρες της νέας Πρυτανικής Αρχής.

Το θέμα της σίτισης

Παρόλο που οι ειδικές ταυτότητες σίτισης των φοιτητών έληξαν τον Αύγουστο 2014, προκειμένου να μην διακοπεί η σίτιση των φοιτητών στο εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας (και ιδίως μέσα στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου), η Πρύτανις κ. Κυριαζοπούλου πήρε την απόφαση οι ταυτότητες του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ έως την έκδοση των νέων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15.

Επίσης, η έκδοση των ταυτοτήτων, ένα ζήτημα που μέχρι σήμερα δημιουργούσε τεράστιες «ουρές» στο κτίριο της Πρυτανείας, μπλοκάροντας τη λειτουργία της διοίκησης και δημιουργώντας εικόνες μιας άλλης εποχής, γίνεται για πρώτη φορά πλέον ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ddm.upatras.gr/sitisi. Αιτήσεις θα υποβάλλονται έως και τις 31/10/2014.

Επίσης, από τις 5 Σεπτεμβρίου 2014, δόθηκε πλέον η δυνατότητα σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό) να σιτίζονται στο εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας (ΦΕΠ), με ημερήσιο κόστος ανά άτομο 4,5 ευρώ (αντίτιμο 3,00 ευρώ για κάθε γεύμα και 1,5 ευρώ για κάθε δείπνο). Η ΦΕΠ εκδίδει κουπόνια σε πακέτα των δέκα γευμάτων ή/και δείπνων και το αντίτιμο σιτηρεσίου καταβάλλεται στο Ταμείο της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας.

Το ψηφιακό άλμα

Το ψηφιακό άλμα είναι έργο πνοής για το Πανεπιστήμιο Πατρών, προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, με αποστολή την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση σχεδόν όλων των ακαδημαϊκών, οικονομικών και διοικητικών διεργασιών του πανεπιστημίου.

Η εκλογή της νέας Πρυτάνεως τον περασμένο Ιούνιο βρίσκει την επιτροπή παρακολούθησης του έργου ιδιαίτερα προβληματισμένη. Κύριες αιτίες η απεργία του διοικητικού προσωπικού, η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και η μετάθεση ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Η νέα Πρύτανις αμέσως μετά την εκλογή της και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, με αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο με την επιτροπή υλοποίησης του έργου όσο και με την ανάδοχο εταιρεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταφέρνει να εδραιώσει ένα πνεύμα αισιοδοξίας για την επιτυχή περάτωση του έργου. Χωρίς την άμεση παρέμβασή της, που κατά γενική ομολογία όλων υπήρξε καθοριστική, η τύχη του όλου εγχειρήματος ετίθετο σε ορατό κίνδυνο.

Ηλεκτρονικές εγγραφές πρωτοετών φοιτητών

Το «Ψηφιακό Άλμα» ξεκίνησε μαζί με τους πρωτοετείς μας. Τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 άρχισε ηλεκτρονική εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών μας σε 12 Τμήματα:

Βιολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστήμης των Υλικών, Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Θεατρικών Σπουδών, Οικονομικών Επιστημών, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Φυσικής και Χημικών Μηχανικών.

Μέσα στις 3 πρώτες ημέρες εφαρμογής, έως και το μεσημέρι της Τετάρτης, 17/9/2014, 1.800 πρωτοετείς φοιτητές (ποσοστό 67% επί των εισακτέων) είχαν πραγματοποιήσει επιτυχώς την εγγραφή τους στα παραπάνω Τμήματα με απομακρυσμένη πρόσβαση και χωρίς συνωστισμό στις Γραμματείες.

Λειτουργικές παρεμβάσεις στον χώρο της Πρυτανείας

Το κτίριο της Πρυτανείας, ένα κτίριο-σύμβολο της Πανεπιστημιούπολης των Πατρών θεμελιώθηκε το 1972 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1976.

Μετά από 38 χρόνια χρήσης και ελλιπούς συντήρησης είναι αδύνατον πλέον να καλύψει τις διοικητικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες και την ευπρεπή καθημερινότητα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού ιδρύματος, χωρίς να δεχθεί λειτουργικές παρεμβάσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κορυφαίος θεσμός του Συμβουλίου Ιδρύματος, που δεν θα μπορούσε να παραμένει σε ένα γραφείο δίπλα στο πρωτόκολλο! Η μεταφορά του (με τα ίδια του τα έπιπλα) σε χώρο της Πρυτανείας εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες συνεργασίας και συνύπαρξης με τις Πρυτανικές Αρχές.

Λειτουργικές παρεμβάσεις συντήρησης έγιναν σε παραδοσιακά έπιπλα του χώρου που επί μακρά σειρά ετών παρέμεναν διαβρωμένα από τις καιρικές συνθήκες (υγρασία και ήλιος), σεβόμενοι την ιστορική και αισθητική αξία τους.

Για λόγους υγιεινής και ασφάλειας έγιναν αλλαγές σε μοκέτες που κάλυπταν δάπεδο και οροφές (!), όπου και διαπιστώθηκε ανάπτυξη μικροοργανισμών. Σταδιακά, και πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων, θα γίνουν σχετικές παρεμβάσεις σε όλα τα πολυπληθή γραφεία των υπαλλήλων στο παραδοσιακό κτίριο της Διοίκησης.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, επίσης, με πολύ μικρά κόστη και στόχο πάντα τις συνθήκες υγιεινής, να αναβαθμιστεί και να καθαριστεί ο περιβάλλων χώρος της Πανεπιστημιούπολης. Σε συνεργασία με Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, όπως είναι των Αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών, αλλά και την εθελοντική προσφορά των φοιτητών μας, προβλέπονται ποικίλες σχετικές παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν τον χώρο και την αισθητική.

Τα πολυεπίπεδα σιντριβάνια κοντά στο «Πάρκο της Ειρήνης» που παρέμεναν στεγνά τα τελευταία χρόνια δεν χρειάστηκαν χρήματα για να γεμίσουν και πάλι με τρεχούμενο νερό…