Προχωρά με πολύ σημαντικούς ρυθμούς και με μειωμένα προβλήματα η κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Για όσους δεν γνωρίζουν, Ιόνια Οδός είναι ο οδικός άξονας Αντίρριο-Ιωάννινα. Η Ιόνια Οδός αποτελεί το συνδετήριο άξονα μεταξύ της γέφυρας του Αντιρρίου και του κόμβου της Εγνατίας Οδού στα Ιωάννινα.

Τα μικρά θέματα του δρόμου συμπυκνώνονται περισσότερο στις απαλλοτριώσεις στο βόρειο τμήμα, από την Άρτα μέχρι τα Ιωάννινα με σημαντικότερο εκείνο του στρατοπέδου Αβγού στην περιοχή των  Ιωαννίνων. Γενικότερα στην κοινοπραξία κατασκευής υπάρχει η αισιοδοξία πως σε 15 μήνες οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται σε ένα ασφαλή και άνετο αυτοκινητόδρομο.

Όπως αναφέρει το ypodomes ο δρόμος αυτός έχει τεράστια σημασία- κοινωνική και αναπτυξιακή, αφού συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο. Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών ετών και να δώσει νέα ώθηση σε όλους τους νομούς της ευρύτερης περιοχής.


Το συνολικό μήκος του άξονα της Ιόνιας Οδού είναι περίπου 212 χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνει και τις παρακάμψεις  Αγρινίου και Άρτας. Πέραν των 196 χλμ. νέου αυτοκινητοδρόμου,  θα κατασκευαστούν ανάμεσα σε άλλα: 24 γέφυρες, 4 σήραγγες, 74 κάτω διαβάσεις και 36 άνω διαβάσεις.

Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου 2015  με μόνη εξαίρεση την ολοκλήρωση της κατασκευής της σήραγγας της Κλόκοβας, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2016.  

ΣΤΟ 40% Η ΠΡΟΟΔΟΣ
Σχεδόν 6 μήνες μετά την ενεργοποίηση όλων των εργοταξίων η πρόοδος στα έργα είναι εμφανή τόσο στις περιοχές που τα έργα είναι σε επαφή με την υπάρχουσα Εθνική Οδό, όσο και στα επίσημα νούμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com  η συνολική πρόοδος των εργασιών αγγίζει πλέον το 40%, ποσοστό εντυπωσιακά βελτιωμένο με την προηγούμενη περίοδο. Να υπενθυμίσουμε πως τα εργοτάξια σε λειτουργία είναι ανά τμήμα τα εξής:

-0 χλμ.- 76,7 χλμ.: Εργοτάξιο Εύηνου

-76,6 χλμ. - 145,7 χλμ.: Εργοτάξιο Ανισοπέδου Κόμβου Αμβρακίας και εργοτάξια στην περιοχή Γέφυρας Μενιδίου και στην περιοχή Συκουλα. Τέλος στο 96χλμ, περιοχή Τούμπανο, βρίσκεται και λατομείο- συγκρότημα παραγωγής ασφαλτικών και σκυροδέματος.

-145,7 χλμ.– 170 χλμ: Εργοτάξιο Φιλιππιάδας

-170 χλμ.- 190 χλμ. : Εργοτάξιο Επισκοπικού

Στα εργοτάξια της Ιόνιας οδού απασχολούνται 1.640 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται έως τέλος του έτους. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι ιδιόκτητα, αλλά και μισθωμένα από την τοπική αγορά.

Τα οφέλη στην τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, ενώ με την ολοκλήρωσή της η Ιόνια Οδός θα προσφέρει σε όλους τους οδηγούς ασφάλεια, άνεση, ποιοτικές υπηρεσίες και μειωμένη.