Χωρίς νερό και τροφή ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει αρκετές ημέρες, χωρίς αέρα όμως μόνο λίγα λεπτά. Το κλάμα του νεογέννητου είναι συνυφασμένο με την πρώτη ανάσα την ανάσα της ζωής.Όταν μας πλημμυρίζει η χαρά και ο έρωτας η καρδιά μας χτυπά δυνατά και η ανάσα μας γίνεται πιο γρήγορη. Όταν λυπόμαστε ή φοβόμαστε οι συχνότητες των δύο αυτών οργάνων αλλάζουν ανάλογα, το στήθος μας σφίγγεται και η αναπνοή μας γίνεται κοφτή και γρήγορη. Κι όταν χαλαρώνουμε η καρδιά χτυπά πιο αργά και η αναπνοή γίνεται βαθειά και ήρεμη.

Η λειτουργία των δυο αυτών οργάνων κυριαρχεί μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Η καρδιά αποτελεί τη σημαντικότερη αντλία τροφοδοσίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι πνεύμονες φιλτράρουν τον αέρα και μας δίνουν οξυγόνο απαραίτητο για να ζήσουμε. Η καρδιά έχει την ικανότητα  να συστέλλεται και να διαστέλλεται με αποτέλεσμα να δέχεται και να προωθεί το αίμα αντίστοιχα.Το αίμα που φθάνει στην καρδιά είναι πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα και φτωχό σε οξυγόνο.Από εκεί μεταφέρεται στους πνεύμονες όπου απαλλάσσεται από το διοξείδιο του άνθρακα και εμπλουτίζεται με οξυγόνο, διατρέχει τους ιστούς και δίνει την ευεργετική δύναμη και ενέργεια  σε  ολόκληρο τον οργανισμό μας. Καρδιά και πνεύμονες λοιπόν βρίσκονται σε απόλυτη σχέση και επικοινωνία ολόκληρη τη ζωή μας. Χωρίς καλή κατάσταση και συνεργασία και των δύο η ποιότητα της υγείας μας διαταράσσεται και μαζί της όλη μας η ύπαρξη.

Σήμερα  έχουμε μάθει να ζούμε με έντονους στρεσσογόνους ρυθμούς και χωρίς μέτρο στο φαγητό, στο ποτό, στο τσιγάρο,  βιώνοντας αρνητικά συναισθήματα και ψυχολογική κόπωση. Έτσι χάνουμε την ικανότητα συντονισμού και συνεργασίας της καρδιάς με τους πνεύμονες, μια ικανότητα η οποία υπάρχει αρτιότατη στα πρώτα χρόνια της ζωής μας όταν είμαστε ανέμελα παιδιά.

Παρόλο που η ιατρική επιστήμη έχει προοδεύσει σημαντικά και βοηθά  τους ασθενείς που παρουσιάζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα με τις κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές, ωστόσο δεν μπορεί να επαναφέρει εύκολα την ορθή λειτουργία των δύο αυτών οργάνων και να τα συντονίσει.

Πολλά και δύσκολα νοσήματα ταλαιπωρούν σήμερα την καρδιά και τους πνεύμονες. Μερικά από τα πιο συνήθη είναι η υπέρταση και το βρογχικό άσθμα. Αιτίες πάρα πολλές όπως άγχος, στρες, διαβήτης, παχυσαρκία,ατμοσφαιρική ρύπανση, τσιγάρο και πολλές ακόμη. Λύση και ουσιαστική ενίσχυση στο καρδιακό-αναπνευστικό σύστημά μας, έρχεται να δώσει η βιοανάδραση, εκπαιδευτική μέθοδος της νευροφυσιολογίας.Ηβιοανάδραση HRV (HeartRateVariabilityBiofeedback) μεασκήσειςαναπνοής που επιτυγχάνονταιμέσα από ειδικά και επιστημονικά διαμορφωμένα μηχανήματα, επαναφέρει τον καρδιο-αναπνευστικό συντονισμό που είναι απαραίτητος για  την καλή λειτουργία των δύο αυτών οργάνων μας. Με εύκολο και ευχάριστο τρόπο το άτομο εκπαιδεύεται και μαθαίνει να αναπνέει σωστά ώστε να ξεκουράζει τον καρδιακό μυ και τους πνεύμονές του. Σιγά σιγά αποκτά τον έλεγχο του καρδιοαγγειακού και  αναπνευστικού του  συστήματος και βελτιώνει όλες τις παραμέτρους, αποκαθιστώντας ουσιαστικά την υγεία του μακροπρόθεσμα. Επίσης μαθαίνει, ελέγχοντας το αυτόνομο νευρικό σύστημά του,  να αποφορτίζεται πιο εύκολα και να ομαλοποιεί την ψυχολογία του, μειώνοντας το άγχος, το στρες, τις φοβίες αλλά και την κατάθλιψη.

Η εξάσκηση HRV- biofeedback που πραγματοποιείται πάντα από ειδικούς εκπαιδευτές μπορεί να αυξήσει το επίπεδο αντοχής της καρδιακής μας και της αναπνευστικής μας λειτουργίας.

Ο λανθασμένος τρόπος αναπνοής  είναι μία κακή συνήθεια καθώς απορυθμίζει τον καρδιακό και αναπνευστικόρυθμό. Η λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία ώστε να συνεργάζονται ομαλά. Η εξάσκηση αντοχής είναι μέτρο της ικανότητας του ανθρωπίνου οργανισμού να προσαρμοστεί σε αυξημένο φόρτο εργασίας στην καρδιο-αναπνευστική επίδοση.Κατά συνέπεια η μέθοδος της βιοανάδρασης HRV μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σύμμαχο της καρδιακής λειτουργίας και της ορθής αναπνευστικής διαδικασίας με αποτέλεσμα τη σωτήρια ενίσχυση για τα άτομα που υποφέρουν από αυτά τα χρόνια προβλήματα.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο AppliedPsychophysiologyandBiofeedback, βρήκε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ανταποκρίνονται θετικά σε βιοανάδρασηHRV (HeartRateVariabilityBiofeedback) και ασκήσεις αναπνοής.

Ένας λοιπόν σύγχρονος βοηθός εξάσκησης έρχεται για να δώσει καταλυτικές και δραστικές λύσεις για την καρδιά,την αναπνοή αλλά και τη ψυχολογία μας.Έτσι, εκεί στο κέντρο του σώματός μας τα δύο όργανα  συνεργάζονται και δίνουν τον ρυθμό της ζωής μας.

Η μέθοδος της HRVβιοανάδρασης πραγματοποιείται από τη Θεραπευτική Αντίληψη στην Πάτρα στη διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 17,  3oς όροφος, Πλατεία Όλγας. Τηλ. επικοινωνίας :2613-006223.