Επειδή η ζωή γέμισε παραισθήσεις ο κινηματογράφος είναι απαραίτητος γιατί μας επιστρέφει στην εσωτερική ζωή και αποτελεί τον απόηχό της, σημείωνε εν έτει 1988 ο Χρήστος Βακαλόπουλος. Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των Πολιτιστικών δράσεων της συνεχίζει για πέμπτη χρονιά τον κύκλο προβολών με τίτλο «Ημερολόγιο ταινιών». Σκοπός των προβολών είναι -πέρα από το να δούμε ή να ξαναθυμηθούμε διαμάντια της έβδομης τέχνης- η συζήτηση και ο προβληματισμός που ξεκινούν από τη θεματική μιας ταινίας, μια και πιστεύουμε ότι τούτη η τέχνη χρόνια τώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη βουτιά στην πραγματικότητα κι ας έχει κατηγορηθεί συχνά για το αντίθετο. Η θεματική λοιπόν που με συναρπαστικό τρόπο θέτει το εύρημα όλης της προβληματικής της με την εντελώς βέβαια προσωπική αισθητική του δημιουργού της, αλλά και η ανάγκη για συνάντηση των ανθρώπων, είναι για μια ακόμα φορά τα ζητούμενα.

Κάπου ο Βασίλης Ραφαηλίδης λέει: «... σύμφωνα με μια πολύ παλιά αρχή του υπογράφοντος όποιος ξέρει μόνο κινηματογράφο, δεν ξέρει ούτε κινηματογράφο. Δεν πρόκειται ακριβώς για προσωπική μου άποψη, αφού απορρέει από την Απολογία του Σωκράτη του Πλάτωνα. Είναι εκεί που ο Πλάτωνας βάζει για πρώτη φορά την ανεπάρκεια της ειδικής γνώσης, που κάνει τους επαΐοντες να φαίνονται πέρα για πέρα ανίκανοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ευρύτητα και τη γενικότητα της σκέψης του Σωκράτη, που αν και «ένα ξέρει, πως δεν ξέρει τίποτα», τελικά ξέρει πολύ περισσότερα από τους επαΐοντες, που επειδή είναι ειδικοί σε κάτι πιστεύουν πως τους επιτρέπεται να έχουν λόγο για τα πάντα... ».

Ευελπιστούμε οι προβολές να γίνουν η αφορμή ενός ανοιχτού διαλόγου πάνω σε σύγχρονα προβλήματα, ερωτήματα, θέσεις και ανησυχίες των σημερινών ανθρώπων, έτσι μετά την προβολή -για όσους επιθυμούν- θα ακολουθεί διάλογος και σχολιασμός πάνω στη θεματική της ταινίας και στη σύνδεσή της με τη ζωή.

…και ας μην ξεχνάμε αυτό που ο μεγάλος ελληνιστής E. R. Dodds αναφέρει ότι: «μονάχα η ανοιχτή παιδεία, δηλαδή η απόκτηση της δυνατότητας να επιλέγουμε με τρόπο έλλογο και ελεύθερο την ερμηνεία του κόσμου και να καθορίζουμε τη στάση μας απέναντι του. Αυτή είναι η παιδεία που θα οδηγήσει σε μια ανοιχτού τύπου κοινωνία».

Σίγουρα ο κινηματογράφος σα συνδυασμός πολλών τεχνών, δίνει τα αμεσότερα και δυνατότερα ερεθίσματα αφού προσφέρεται τόσο ως αντίδοτο στους δύσκολους καιρούς μας, όσο και ως γόνιμο έδαφος για στοχασμό.

Οι προβολές θα γίνονται στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Έναρξη πρώτης προβολής 17.30 και δεύτερης 20.00. Υπεύθυνοι της δράσης είναι ο Παναγιώτης Καρώνης, [email protected] και ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, [email protected]