Aν έχεις καθυστέρηση και μόλις αγόρασες το τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο είναι λογικό να έχεις απορίες. Σου δίνουμε τις απαντήσεις στις τρεις πιο συχνές.

Γιατί πρέπει να περιμένω μέχρι την ημερομηνία που θα ξεκίναγε η περίοδος μου για να κάνω το τεστ;

Ένα τεστ εγκυμοσύνης αντιδρά θετικά σε επαρκή συγκέντρωση της ορμόνης hCG που βρίσκεται στα ούρα. Το γονιμοποιημένο ωάριο που εκκρίνει αυτή την ορμόνη χρειάζεται χρόνο γιατί ακόμα είναι πολύ μικρό. Εάν έχετε καθυστέρηση, έχει παρέλθει αρκετός χρόνος ώστε η ορμόνη να είναι ανιχνεύσιμη και το τεστ να είναι θετικό. Πλεόν τα τεστ εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το newsbomb, έχουν εξελιχθεί και μπορούν να σου δώσουν απάντηση ακόμα και λίγες μέρες μετά τη σύλληψη. Πάντως μετά την ημερομηνία που θα ξεκινούσε η περίοδος είναι πιο ασφαλής.

Μπορεί το άγχος που έχω να επηρεάσει το αποτέλεσμα του τεστ;

Όχι, το άγχος που πιθανόν έχεις δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αλλάξει το αποτέλεσμα.

Έκανα το τεστ την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Δεν το περίμενα. Αναρωτιέμαι εάν έπρεπε να περιμένω λίγο παραπάνω προτού κάνω το τεστ. Πόσο αξιόπιστο είναι;

Μπορείς να περιμένετε μια ακόμα εβδομάδα και μετά να το επαναλάβεις το. Ο οργανισμός σου θα έχει έτσι στη διάθεσή του αρκετό χρόνο να παράγει επαρκή ποσότητα της ορμόνης της εγκυμοσύνης, ώστε αυτή να μπορεί να ανιχνευθεί από το τεστ. Έτσι, θα ξέρεις σίγουρα.