Σε επιστολή που απέστειλε η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού, Κοινο_Τόπια τονίζονται τα εξής για την σφαγή που συνεχίζεται να γίνεται εις βάρος των Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας από τα στρατεύματα των Ισραηλιτών.

«Παρακολουθώντας το συνεχιζόμενο δράμα στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη λωρίδα της Γάζας δε μπορούμε παρά να εκφράσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας (συντεταγμένη μέσω διεθνών οργανισμών ή μέσω των κινημάτων πολιτών) να παρέμβει για την προστασία τουλάχιστον των αμάχων.

Εν έτη 2014 και με εμπλεκόμενους στη σύγκρουση αφενός το Ισραήλ, το οποίο θέλει να λέει ότι ανήκει στον ‘‘ανεπτυγμένο-πολιτισμένο’’ δυτικό κόσμο και αφετέρου οργανώσεις Παλαιστινίων που πιστεύουν ότι ο ιερός πόλεμος μπορεί να είναι στην εποχή μας τρόπος λύσης των διαφορών βλέπουμε καθημερινά τραγικές εικόνες.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθούν να εισέλθουν στην περιοχή για να καταγράψουν γεγονότα–παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά εμποδίζονται συστηματικά από το Ισραήλ. Με προχθεσινή τους και νέα ανακοίνωση καταγγέλουν…

«Οι ισραηλινές αρχές φαίνεται να παίζουν γραφειοκρατικά παιχνίδια σχετικά με την πρόσβαση στη Γάζα, θέτοντας τελείως παράλογες προϋποθέσεις, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών», δήλωσε η Anne FitzGerald, Διευθύντρια Έρευνας και Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Παράλληλα η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει άμεσα τη μεταφορά φορτίων καυσίμων από τις ΗΠΑ για χρήση από τον ισραηλινό στρατό. Η οργάνωση έχει επανειλημμένα καλέσει για ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων για όλα τα μέρη της σύγκρουσης.

Η ανηλεής εναέρια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει την εμφανή παραβίαση των δικαιωμάτων στη ζωή και την περιουσία, η οποία πρέπει να προστατεύεται με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.


Επθέσεις κατά αμάχων και ανηλεής βομβαρδισμοί

Η σκόπιμη επίθεση στο σπίτι ενός πολίτη είναι ένα έγκλημα πολέμου, και η συντριπτική κλίμακα της καταστροφής σε σπίτια αμάχων, σε ορισμένες περιπτώσεις, με ολόκληρες οικογένειες στο εσωτερικό τους, αποτελούν επανειλημμένες παραβιάσεις των νόμων του πολέμου.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν παράσχει πληροφορίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε να δικαιολογήσουν τέτοιες επιθέσεις. Εάν δε μπορούν να το κάνουν αυτό, τότε κάθε είδους τέτοιες επιθέσεις συνιστούν έγκλημα πολέμου και ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία.

Οι βομβαρδισμοί σχολείων, νοσοκομείων ακόμη και υποδομών του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν μια ακραία μορφή περιφρόνησης της διεθνούς νομοθεσίας και της ηθικής που πρέπει να πρεσβεύει ‘‘το δίκαιο του πολέμου’’.


Γάζα:Μία λέξη, χιλιάδες εικόνες ντροπής

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στις 20 και 21 Ιουλίου για να συζητήσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, δεν έβγαλε και πάλι οποιαδήποτε απόφαση εξαιτίας του βέτο των ΗΠΑ οι οποίες κρατούν μια προκλητικά φιλοισραηλινή στάση διαχρονικά.

Εμείς ως ενεργοί πολίτες αυτού του κόσμου δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τις φωνές μας με όλες τις φωνές που προβάλουν τη λογική, τη συναδέλφωση των λαών, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών και να καταδικάσουμε όλους όσους ασκούν τυφλή βία αλλά και όσους δεν απομονώνουν τέτοιες πρακτικές».


Το Συμβούλιο του ΟΗΕ που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά