Εξιχνιάστηκε, μετά από μεθοδική έρευνα των Αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, η κλοπή σε κοσμηματοπωλείο που είχε συμβεί πριν από δύο χρόνια περίπου, στο Μεσολόγγι. 

Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ συνολικά δραστών, πιο συγκεκριμένα τεσσάρων αλλοδαπών ανδρών, Αλβανικής υπηκοότητας, ηλικίας από 29 έως 35 ετών, δύο γυναικών (μία 36χρονη Αλβανίδα και μία 34χρονη Βελγίδα) και δύο ημεδαπών ανδρών ηλικίας 50 και 41 ετών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών. 

Ειδικότερα τον Μάρτιο του 2012, οι δράστες, διέρρηξαν με τη μέθοδο του «ριφιφί» κοσμηματοπωλείο στο Μεσολόγγι, αφαιρώντας κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας. 

Από την πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου αξιοποιώντας στοιχεία και από την επεξεργασία πληροφοριών που αντλήθηκαν με τη χρήση τεχνικών μέσων, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα για τη διάπραξη κλοπών σε κοσμηματοπωλεία, με τη μέθοδο του «ριφιφί». 

Βασικό ρόλο στην οργάνωση είχαν οι δύο Αλβανοί ηλικίας 30 και 29 ετών, οι οποίοι με τη συνδρομή και των άλλων μελών της οργάνωσης, επισκέπτονταν τα κοσμηματοπωλεία λίγες μέρες πριν πραγματοποιήσουν τις διαρρήξεις, με σκοπό την αναγνώριση και κατόπτευση του χώρου. 

Οι δύο ημεδαποί είχαν περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση, αναλαμβάνοντας να προμηθεύουν τα άλλα μέλη, με νέους αριθμούς καρτοκινητών τηλεφώνων, οι οποίοι ήταν στο όνομά τους, έναντι χρηματική αμοιβής, προκειμένου να δυσκολεύεται ο εντοπισμός των μελών της οργάνωσης. 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που εμφανίζεται η δράση της, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για κλοπές σε εννέα συνολικά κοσμηματοπωλεία, στις περιοχές των Σερρών, Σοφάδες Καρδίτσας, Βόλου και Νέα Παλάτια Ωρωπού. 

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 30χρονου και του 29χρονου αλλοδαπού, εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με ποινή κάθειρξης 12 έτη. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.