Πλαφόν και στις διαγνωστικές εξετάσεις θέτει ο ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του οργανισμού το προηγούμενο έτος, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως για το 2014 και το 2015.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, κατανέμεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις εξετάσεις ανά νομό και ανά πάροχο, δηλαδή ανά διαγνωστικό κέντρο ή γιατρό, σε όλη τη χώρα και παράλληλα μπαίνει ανώτατο όριο (πλαφόν) στον αριθμό των εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράφονται ανά παραπεμπτικό, ανάλογα με την ειδικότητα του γιατρού. 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή η υπουργική απόφαση καθορίζει το ποσό για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ξεχωριστά για κάθε έναν από τους 51 νομούς της χώρας. Η κατανομή του ποσού γίνεται με βάση τον πληθυσμό και τις ανάγκες αλλά και με τις διενεργηθείσες εξετάσεις του κάθε παρόχου το προηγούμενο έτος. Έτσι, σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση η Αττική «πιστώνεται» από τον ΕΟΠΥΥ με 106, 8 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, ο νομός Θεσσαλονίκης με 31 εκατ. ευρώ, ο νομός Αχαΐας με 8,6 εκατ. ευρώ, ο νομός Ηρακλείου με 8,5 εκατ. ευρώ και ο νομός Λάρισας με 7,9 εκατ. ευρώ. Την πρώτη δεκάδα με τους νομούς που παίρνουν σημαντικό μερίδιο από το κονδύλι για τις εξετάσεις συμπληρώνουν οι νομοί Ευβοίας (5,8 εκατ. ευρώ), Αιτωλοακαρνανίας (5,8 εκατ. ευρώ), Μαγνησίας (5,6 εκατ. ευρώ), Δωδεκανήσου (5,3 εκατ. ευρώ) και Σερρών (4,9 εκατ. ευρώ). Το κονδύλι για τις εξετάσεις που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε νομό θα κατανεμηθεί σε 12 μηνιαίες «δόσεις» στα διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και γιατρούς που διαθέτει, με βάση τις  εξετάσεις που είχε κάθε πάροχος πραγματοποιήσει το 2013. Εάν ο πάροχος συμπληρώνει το πλαφόν του ποσού που του αναλογεί πριν από το τέλος του μήνα θα μπορεί να ζητεί την πληρωμή των εξετάσεων από τον ασφαλισμένο ή να τον παραπέμπει σε άλλο διαθέσιμο διαγνωστικό κέντρο. Επισημαίνεται ωστόσο στην υπουργική απόφαση ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει την εξέταση δωρεάν στα νοσοκομεία και τις άλλες δημόσιες δομές υγείας.

«Κλειστός» ετήσιος προϋπολογισμός ύψους 328 εκατ. ευρώ για όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα χρειαστούν οι ασφαλισμένοι και κατευθυντήριες οδηγίες για την αναγκαιότητα της συνταγογράφησης κάθε εξέτασης, ιδίως μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, είναι τα δύο νέα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας σε μία ακόμη προσπάθεια να βάλει φρένο στον διαρκώς διογκούμενο αριθμό εξετάσεων που εκτελούνται.