Σχετικά με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών για την υπόθεση της Μανωλάδας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου και Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης, ενώ είναι σεβαστές, δεν παύουν να κρίνονται από το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η σημερινή απόφαση μόνο οργή, θλίψη και ντροπή μπορεί να μας προκαλέσει. Η ατιμωρησία των πρωταίτιων της επίθεσης δίνει το έναυσμα για μία ακόμη πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα, όπου η εκμετάλλευση, η τρομοκράτηση και η ωμή βία κατά των σύγχρονων δούλων – εργατών γης θα συνεχιστεί.

Ήδη τα πρόσφατα γεγονότα στη Σκάλα Λακωνίας είναι ενδεικτικά του κλίματος. Η αθώωση του Βαγγελάτου, πολύ φοβούμαστε ότι ανοίγει το δρόμο για νέες Μανωλάδες. Αν διάφοροι εφησυχάζουν με την υποτίμηση του αίματος των μεταναστών, πρέπει να ξέρουμε ότι ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας δεν κάνει διακρίσεις με βάση την εθνικότητα και την καταγωγή.

Τα αφεντικά που ανοίγουν πυρ κατά εργατών που ζητούν τα δεδουλευμένα, δε θα διστάσουν να το επαναλάβουν, όποιας εθνικότητας κι αν είναι αυτός που διεκδικεί. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της δικαιοσύνης, η αγόρευση της Εισαγγελέως, η οποία μας εκφράζει. Λυπούμαστε που η τεκμηριωμένη πρότασή της για καταδίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων δεν έγινε δεκτή.

Καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι οι εργάτες γης θα συνεχίσουν να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά, ενώ ζητούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλειά τους. Είναι το λιγότερο που οφείλουν να πράξουν απέναντι σε βεβαιωμένα πλέον θύματα ακραία βίαιης επίθεσης. Όλοι γνωρίζουν ότι οι μάρτυρες κατηγορίας δέχονται καθημερινές απειλές για τη ζωή τους από το περιβάλλον των κατηγορουμένων. Η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα, καθώς η κατάσταση στην Μανωλάδα είναι κάτι παραπάνω από έκρυθμη».