Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στο σταθμό αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου όπως και στις εθελοντικές αιμοδοσίες που έχουν προγραμματιστεί – η τελευταία έγινε στα Μακρίσια το περασμένο Σάββατο- έκανε χθες  η διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου Κωνσταντίνα Πανέτα, τονίζοντας ότι τα αποθέματα αίματος βρίσκονται κάτω από το όριο ασφάλειας. Τα ψυγεία σιγά- σιγά αδειάζουν, όπως μας λέει χαρακτηριστικά προχθές δεν είχαν ούτε μια μονάδα αίματος για να καλύψουν βασικές ανάγκες ( χειρουργεία, γαστρορραγίες κλπ) αλλά και έκτακτα περιστατικά όπως τα τροχαία που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αυξημένα.

Αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Πύργου όπως αναφέρει η Εφημερίδα Πρωινή μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες του ενώ πάντα το καλοκαίρι επειδή οι εθελοντές απέχουν από τις αιμοδοσίες, εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα της έλλειψης ντεπό αίματος και στο σταθμό αιμοδοσίας η κ. Πανέτα βρίσκεται μόνιμα στο τηλέφωνο για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες μονάδες. Στο προχθεσινό τροχαίο που έγινε με τον σοβαρό τραυματισμό του άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ, προσήλθαν πολλοί συνάδελφοί του για να δώσουν αίμα, γιατί υπήρχε ανάγκη για μεγάλες ποσότητες. Όμως όπως επισημαίνει η κ. Πανέτα, θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν είναι ανάγκη να βρεθεί σε κίνδυνο κάποιο μέλος της οικογένειάς του ή κάποιος δικός του άνθρωπος για να δώσει αίμα, αλλά να προτάξει τον ανθρωπισμό του και την αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο και να κάνει αυτήν την κίνηση προσερχόμενος στην μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. «Εμείς οργανώνουμε μαζί με ομάδες εθελοντών αρκετές αιμοδοσίες, το πρόγραμμά μας το έχουμε κάνει, αλλά το αίμα δεν επαρκεί. Και ειδικά αυτή την περίοδο και τα άλλα νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης αίματος, οπότε αν και υπάρχει καλή συνεργασία δεν υπάρχει και δυνατότητα δανεισμού, ούτε μπορούμε για ένα τακτικό χειρουργείο να καλούμε τους συγγενείς να δώσουν αίμα για να χειρουργηθεί ο άνθρωπός τους

Προχθές δεν υπήρχε ούτε μια μονάδα αίματος!

Όπως επισημαίνει η κ. Πανέτα, η  εθελοντική αιμοδοσία, αποτελεί κορυφαία πράξη αλτρουισμού και αγάπης. «Κανείς δεν καταλαβαίνει την δική μου αγωνία στο σταθμό αιμοδοσίας του Νοσοκομείου όπου είμαι μόνη μου χωρίς να υπάρχει άλλος γιατρός νέος να βοηθήσει το έργο της αιμοδοσίας. Πριν δυο μέρες όταν δεν υπήρχε ούτε μια μονάδα αίματος στο Νοσοκομείο, βρέθηκα σε απελπισία και άρχισα να τηλεφωνώ στην αστυνομία, στη ΣΕΤΤΗΛ, στην Πυροσβεστική όπου μπορούσα για να ζητήσω βοήθεια, να στείλουν εθελοντές αιμοδότες. Ζούμε με την αγωνία της επόμενης ώρας, όχι της επόμενης μέρας. Ευτυχώς, με τις εθελοντικές αιμοδοσίες, όπως έγινε το Σάββατο στα Μακρίσια, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν και αρκετοί νέοι που δίνουν αίμα και αυτό είναι ευχάριστο. Δείχνει πως περνά στη νοοτροπία των νέων ανθρώπων πως πρέπει να δίνουν αίμα για το συνάνθρωπο . Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι. Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και λόγω των θερινών διακοπών, αυξάνεται ο πληθυσμός στην περιοχή και δεν μπορούμε να καλύψουμε την ζήτηση. Υπάρχουν ας πούμε μεταγγιζόμενα άτομα με μεσογειακή αναιμία – περίπου 30 άτομα- συν τα φιλοξενούμενα τώρα λόγω καλοκαιριού και άρα οι ανάγκες μεγαλώνουν, ειδικά σε κάποιες ομάδες αίματος, όπως το «μηδέν» θετικό και αρνητικό.»