Στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση του Ελληνογερμανικού  Ταμείου που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας κος Γιοαχιμ Γκαουκ παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Καρόλου Παπούλια, στους Λυγκιάδες Ιωαννίνων.

Συμφώνα με τις εξαγγελίες Ελληνογερμανικό Ταμείο σημαίνει

1) Στηριξη κοινοτήτων που υπέφεραν ιδιαιτέρως από τις βαρβαρότητες της ναζιστικής κυριαρχίας.

2) πρωτοβουλιες για ανταλλαγές μεταξύ μαθητών και νέων.

3) αναβάθμιση σχολικών υποδομών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

4) προγράμματα για τη μελέτη και επεξεργασία του παρελθόντος, όπως εκθέσεις και11 μεταφράσεις μαρτυριών από αυτόπτες μάρτυρες η και μέτρα για την επισκευή και αναβάθμιση μουσείων.

5) συνεργασία για την έκδοση σχολικών βιβλίων.

6) σύμφωνα με δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ μπορεί να εξελιχτεί σε επενδυτική τραπέζα.

7) ονομάστηκε ταμείο "ηθικής ευθύνης" που έχει μικρό κόστος και συμβαδίζει με την υποκριτική " βαθιά οδύνη" της κας Μέρκελ.

Το ταμείο στην ουσία σημαίνει την συναινετική παραίτηση από κάθε μελλοντική απαίτηση αποζημιώσεων. Τίποτε άλλο παρά ακόμη μια προσπάθεια για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Γερμανίας με την συναίνεση της Ελληνικής  κυβέρνησης και των δήμαρχων -όχι όλων ευτυχώς- των μαρτυρικών πόλεων.

Το θέμα ήλθε στο δημοτικό συμβούλιο της Μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου 2014 και πέρασε κατά πλειοψηφία.
Έγινε αποδοχή των 150000 Εuro καθώς επίσης και σύμφωνη γνώμη για την ίδρυση του ταμείου.  Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:

1) ερωτήθει  η Καλαβρυτινή κοινωνία;

2) ελήφθη η γνώμη της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος;

3) οι σύλλογοι των Καλαβρυτινών της Αθήνας τι είπαν;

4) οι σύλλογοι της Πάτρας συναινούν; (εδώ θα επανέλθουμε, γιατί κάτι σάπιο υπάρχει).

5) ποιος ερωτήθει  σχετικά με τη διάθεση μέρους των χρημάτων αυτών;

6) τα αποδέχονται οι "λήπτες";

Το ζήτημα αυτό είναι σοβαρότατο και δεν θα περάσει εν μέσω θέρους και εξ απαλών ονύχων. Οι Γερμανοί κάνουν τη δουλειά τους και οι ταγοί των μαρτυρικών πόλεων πρέπει να κάνουν τη δική τους. Αυτά τα ολίγα περί του Ελληνογερμανικού Ταμείου και οψόμεθα εις Φιλίππους».