Καταστάσεις «εθνικ» με προέλευση από τις μεγαλουπόλεις της Λατινικής Αμερικής ή σύμβολο δράσης συμμοριών που προχωρούν σε διάφορες παραβατικές πράξεις;

Η ουσία είναι ότι τα «κρεμασμένα παπούτσια» πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ έχουν γίνει μία γνώριμη εικόνα στους δρόμους της Πάτρας. Μία εικόνα που ξεκίνησε από δρόμους λίγο έξω από το κέντρο και ήρθε και στους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Οι περαστικοί μπορούν να δουν κρεμασμένα παπούτσια στα καλώδια της ΔΕΗ σε διάφορους δρόμους της πόλης πλέον. Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο των κρεμασμένων παπουτσιών (που στην Ελλάδα ξεκίνησε από τα κρεμασμένα τσαρούχια) αποτελεί μία γνώριμη εικόνα σε αρκετές συνοικίες των μεγαλουπόλεων της Δυτικής Ευρώπης.

Πολλοί, παίρνοντας σαν δεδομένο, την καταγωγή του φαινομένου που ξεκινά από την Λατινική Αμερική, το συνδέουν με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στις ευρωπαικές μεγαλουπόλεις. Ο μύθος από  τις χώρες της Λατινικής Αμερικής θέλει τα "κρεμασμένα παπούτσια" να συνδέονται με την θλίψη και το πένθος της γειτονιάς ή της συνοικίας για ένα πρόσωπο ή μία ομάδα ατόμων που χάθηκαν από την συνοικία ή μίας κατάστασης που υπάρχει και  προκαλεί λύπη και στενοχώρια στα όρια της περιοχής.

Η ανεργία, η φτώχεια, και η εξαθλίωση μαστίζει τις περισσότερες λαϊκές συνοικίες των μεγάλων πόλεων της Δύσης και τα κρεμασμένα παπούτσια πάνω από τα ηλεκτροφόρα καλώδια, δείχνουν στον περαστικό όλα αυτά τα στοιχεία που κυριαρχούν στο εσωτερικό των νοικοκυριών που κατοικούν στη γειτονιά.

Στην Αμερική, βέβαια, στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, τα "κρεμασμένα παπούτσια" έχουν συνδεθεί με τα όρια των συμμοριών που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, αλλά και με το «shoefiti» που υποδηλώνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή γίνεται πώληση ναρκωτικών.

Το όλο  φαινόμενο πάντως έγινε «μόδα» τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική και ως μόδα δεν άφησε ασυγκίνητες τις πολυεθνικές εταιρείες,  πολλές από τις οποίες το αξιοποίησαν κατάλληλα, κάνοντας διαφημίσεις με βάση αυτό.


"Κρεμασμένα παπούτσια" στην Αλεξάνδρου Υψηλάντου

Η ευρωπαϊκή εκδοχή και το μήνυμα εξαθλίωσης στους δρόμους της πόλης

Στην Πάτρα, τα «κρεμασμένα παπούτσια» στα καλώδια της ΔΕΗ, συνδέονται, μάλλον, με την ευρωπαϊκή εκδοχή του φαινομένου, δίνοντας ένα μήνυμα πένθους και θλίψης για την σύγχρονη φτώχεια, την νέα μορφή  πείνας και εξαθλίωσης που μαστίζουν την κοινωνία της, τις γειτονιές της, την νεολαία της και τα νοικοκυριά της.

Με άλλα λόγια είναι η «μόδα»  της σύγχρονης παρακμής  που πλέον ολοένα, κάθε μέρα που περνά μας γίνεται συνήθεια. Τα "κρεμασμένα παπούτσια", σαν τα κρεμασμένα όνειρα, μίας γενιάς που χάνεται στα δίκτυα της παγκοσμιοποίησης και ενός ολοκληρωτικού καπιταλισμού που βγάζει το πραγματικό του πρόσωπο, στα στενά των συνοικιών και των γειτονιών των σύγχρονων πόλεων…


"Κρεμασμένα παπούτσια" στην Κολοκοτρώνη


Το σύμβολο της παρακμής του σύγχρονου καταναλωτισμού


Το ρεπορτάζ του BBC για τα "κρεμασμένα παπούτσια" της Νέας Υόρκης


Το φαινόμενο σε διάφορα μέρη του κόσμου