Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην περιοχή του κάμπου «Παπαδούς» του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων η απαγόρευση τέλεσης μιας βάπτισης η οποία έχει προγραμματιστεί το ερχόμενο Σάββατο αν και ο ιερέας της περιοχής αρχικά είχε συμφωνήσει.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Πατρίς» η μητέρα του παιδιού (σ.σ. με την παράκληση να μην δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της για κοινωνικούς λόγους) την απαγόρευση επέβαλε η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας με το αιτιολογικό ότι υπάρχει σχετική απόφαση της Δ.Ι.Σ. να μην τελούνται μυστήρια σε εξωκκλήσια.

Η μητέρα μας ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν στο ξωκλήσι του Αγ. Δημητρίου είχαν γίνει και γάμοι και μνημόσυνα κατά καιρούς, πήγαινε ιερέας και λειτουργούσε όπως φυσικά και στην κυριώνυμο ημέρα της εορτής του Αγ. Δημητρίου.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι εξήγησε στους αρμοδίου εκκλησιαστικούς φορείς ότι η οικογένειά της δεν έχει μεταφορικά μέσα για να μεταβεί στον πλησιέστερο ενοριακό ναό που απέχει 3 χιλιόμετρα και το κυριότερο –όπως είπε- είναι το ότι έχει τάξει το παιδί της για τη βάπτιση επειδή αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα προ και κατά την κύηση.

Από τη στιγμή που μόλις προχθές της είπαν ότι απαγορεύεται η τέλεση μυστηρίων στα ξωκλήσια με απόφαση της Δ.Ι.Σ. η νεαρή μητέρα επικοινώνησε με την Αρχιεπισκοπή από την οποία της απάντησαν ότι το θέμα είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οικείου Επισκόπου.

Επικοινώνησε εκ νέου με την Μητρόπολη Τριφυλίας αλλά επέμειναν στην απαγόρευση και της είπαν, όπως η ίδια ανέφερε, ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να διαθέσουν αυτοκίνητο για τη μεταφορά της οικογένειας.

Τώρα, όπως δηλώνει, είναι σε απόγνωση καθώς έχει προγραμματίσει τη βάπτιση και βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Μέσω της εφ. «Πατρίς» κάνει έκκληση να επανεξεταστεί το θέμα της και να μπορέσει να βαπτίσει το παιδί της.

Τι αναφέρει η Ιερά Σύνοδος

Πάντως η Συνοδική Επιτροπή επί των δογμάτων και νομοκανονικών ζητημάτων 2011-2015 που υπογράφεται από τον Γραμματέα π. Γεώργιο Φραγκιαδάκη για το θέμα αυτό αναφέρει τα πιο κάτω:

«Τήν Ἱερά Σύνοδο ἀπασχόλησε πρόσφατα ἐρώτημα Ἱερᾶς Μητροπόλεως, κατά πόσον εἶναι ἐπιτρεπτή ἡ τέλεση Ἱερῶν Μυστηρίων σέ ἰδιωτικούς Ναούς. Ἡ ἀπάντηση πού θά μποροῦσε νά δοθεῖ εἶναι ἡ ἀπαγόρευση, δεδομένου ὅτι δέν ὑπάρχουν ἰδιωτικά Μυστήρια. Ὅλα εἶναι ὑπόθεση τῆς Ἐκκλησίας, δηλαδή τοῦ συνόλου τῶν πιστῶν, πού μποροῦν ἀκώλυτα νά μετέχουν στή Λατρεία στόν Ἐνοριακό τους Ναό, γεγονός πού ἀποκλείεται σ’ ἕνα ἰδιωτικό Ναό ὅπου είσέρχεσαι μόνον κατόποιν προσκλήσεως. Ὡστόσο, φιλανθρώπως κινουμένη καί ἐδῶ ἡ Ἱερά Σύνοδος ἀφήνει τό θέμα στήν ποιμαντική κρίση καί διακριτική σύνεση καί εὐχέρεια τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν. Ἐκεῖνοι γνωρίζουν καί τά κίνητρα καί τίς συνθῆκες πού ἰσχύουν καί μποροῦν νά δώσουν τήν πρέπουσα λύση, πάντοτε ἐντός τῶν κανονικῶν καί νομικῶν ρυθμίσεων τοῦ ἄρθρου 13 τοῦ Κανονισμοῦ 8/1979 «Περί Ἱερῶν Ναῶν καί Ἐνοριῶν».

Από την παράγραφο αυτή και κατά μία ερμηνεία συναφών εγκυκλίων προκύπτει ότι δεν υπάρχει σαφής απαγόρευση αλλά η Εκκλησία μας δεν θέλει να τελούνται μυστήρια σε ναϋδρια όπου δεν ασκείται η Λατρευτική διαδικασία και μάλιστα με τη χρησιμοποίηση εξωχριστιανικών συμβόλων (κάποιοι έβαζαν μπαλόνια με τον Μίκυ Μάους).

Εδώ όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση...