Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, το Αίγιο τιμά και γιορτάζει την πολιούχο και προστάτιδά του, την Παναγία Τρυπητή, την Παρασκευή του Πάσχα 25 Απριλίου.

Η γιορτή της Παναγίας Τρυπητής έχει καθιερωθεί ως τοπική με Βασιλικό Διάταγμα του 1937. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η παραλία Αιγίου μοιάζει με μελίσσι ανθρώπων που κατά χιλιάδες έρχονται από όλη την Ελλάδα και αναμένεται και φέτος να συρρεύσουν στο Ιερό Προσκύνημα για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, ζητώντας τις μεσιτείες Της για υγεία, γαλήνη και προκοπή στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα της γιορτής έχει ως εξής:

Την παραμονή Πέμπτη 24 Απριλίου, ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, συμπαραστατουμένου και υπό άλλων Αρχιερέων. Θα επακολουθήσει Αγρυπνία, η οποία θα αρχίσει στις 11 το βράδυ της Πέμπτης 24 Απριλίου και θα τελειώσει στις 2.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 25 Απριλίου και ώρα 8.00 το πρωί θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβιών & Κοζάνης κ. ΠΑΥΛΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού κ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ και ο οικείος Μητροπολίτης κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ.

Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, γύρω στις 10.45 το πρωί, θα γίνει η λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος της Θεοτόκου. Τιμές θα αποδώσουν Τμήμα Στρατού και των τριών όπλων, καθώς και της ΕΛ.ΑΣ.. Την πομπή θα πλαισιώσουν πλήθος φιλαρμονικών.

Το ίδιο μεσημέρι, εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας, θα δοθεί δεξίωση για τους προσκεκλημένους επισήμους, η οποία για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στο Παναγιωτοπουλέικο Μέγαρο στην οδό Μητροπόλεως. Όπως αναφέρει το filodimos, το μενού θα είναι ιδιαίτερα λιτό και μικρού κόστους, χωρίς τις υπερβολές των εποχών των "παχιών αγελάδων".