Σε συμβολική δίωρη αποχή από την αιμοκάθαρση στην οποία υποβάλλονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου, προχώρησαν τη Μεγάλη Τετάρτη οι νεφροπαθείς της Ηλείας,διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή φίλτρων, με κριτήριο το κόστος και όχι την ασφάλεια των ασθενών, που μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Βασικό αίτημα επίσης ήταν η στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού αυτή τη στιγμή η Μονάδα είναι «αποδεκατισμένη» και το προσωπικό δουλεύει στα όρια των αντοχών του.

Δεκάδες νεφροπαθείς, έχοντας στο πλευρό τους συγγενικά τους πρόσωπα, στάθηκαν δίπλα στα κρεβάτια, αρνούμενοι να συνδεθούν με τα μηχανήματα της αιμοκάθαρσης, για 2 από τις συνολικά 4 ώρες που διαρκεί η διαδικασία. Πήραν αυτή την απόφαση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή τους, την οποία ουσιαστικά έθεσαν σε κίνδυνο, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπαν «…και με τα αμφιβόλου ποιότητας φίλτρα, τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε».

Φίλτρα με κριτήριο… την τιμή

Τις τελευταίες ημέρες, ενημερώθηκαν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ότι βάσει οδηγιών του υπουργείου, θα γίνεται προμήθεια μόνο δυο συγκεκριμένων τύπων φίλτρων. Το κριτήριο, όπως εξήγησαν οι νεφροπαθείς μιλώντας στo patrisnews δεν είναι η καλύτερη ποιότητα αλλά η χαμηλότερη, κατά 20 ή 50 λεπτά, τιμή ανά φίλτρο.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη ανησυχία των ασθενών, που γνωρίζουν ότι ο κάθε οργανισμός, έχει ανάγκη από διαφορετικού τύπου φίλτρο ώστε να ολοκληρώνει με επιτυχία και ασφάλεια την διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Οι παρενέργειες δε, σε κάποιους, είναι τέτοιες που, μέχρι  να βρουν το κατάλληλο φίλτρο που δεν τους προκαλεί προβλήματα, έχουν φτάσει και ένα βήμα πριν το θάνατο.

Εξάλλου, τα 20 ή 50 λεπτά που μπορεί να «γλιτώσει» το κράτος από την αλλαγή των φίλτρων, είναι πολύ πιθανό - όπως σημειώνουν - να το πληρώσει στο πολλαπλάσιο, αφού η νοσηλεία ενός νεφροπαθή σε ενδεχόμενη επιπλοκή από την χρήση μη σωστού φίλτρου, θα κοστίζει πολύ ακριβότερα.

Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εκεί, αφού για μια ακόμα φορά η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, από άποψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δουλεύει στα όριά της. Αν και απαιτούνται 5 γιατροί για την εύρυθμη λειτουργία της, αυτή τη στιγμή δουλεύει μόλις με δύο γιατρούς και σημαντικά μειωμένο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Όσο για τους νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους, χαρακτηρίζουν το προσωπικό «ήρωες» οι οποίοι - όπως σημειώνουν - δεν παρέχουν μόνο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αλλά αποτελούν για τους νεφροπαθείς το «στήριγμά» τους, παίρνοντας από τους ίδιους κουράγια να συνεχίζουν να παλεύουν για τη ζωή τους.

Στο πλευρό τους φορείς και υποψήφιοι

Στο πλευρό των νεφροπαθών και των οικογενειών τους, που πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου Πύργου, βρέθηκαν εκπρόσωποι του Σύριζα, του ΚΚΕ και από την ΑΝΤΑΡΣΙΑ, καθώς επίσης και υποψήφιοι δήμαρχοι Πύργου.

«Οι ευθύνες είναι πολλές και συγκεκριμένες που τους έχουν φέρει σε αυτό το σημείο και είναι πολιτικές. Ζητάμε από τη διοίκηση να συμπαρασταθεί και να μην προωθηθεί η προμήθεια των φίλτρων που θα τους προκαλέσει τόσα προβλήματα στην υγεία τους, επιπλέον από αυτά που έχουν», είπε η υποψήφια δήμαρχος με τον ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Καλάκου.

«Το κοινωνικό κράτος έχει αποδομηθεί και οι ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές και μεγάλη μείωση των πόρων προς την υγεία, την πρόνοια και τις δομές που παρείχαν υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα στα προβλήματα των νεφροπαθών και στις άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσπαθώντας να συμβάλουμε και εμείς ώστε να γίνει πιο καλή η ζωή τους», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος.

«Αποδεικνύεται περίτρανα με την κινητοποίηση των νεφροπαθών ότι πρέπει ο ίδιος ο κόσμος να ξεσηκώνεται και να αντιπαλεύεται την πολιτική που το στερεί το δικαίωμα στην υγεία, την εργασία, την παιδεία και όλα τα κοινωνικά αγαθά που έχουν οι συμπολίτες μας. Εμείς σταθήκαμε και θα σταθούμε δίπλα τους όποτε το χρειαστούν», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕΧρήστος Γιάνναρος.

«Συμπαραστεκόμαστε στους νεφροπαθείς που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του θανάτου με τη βάρβαρη συμπεριφορά της κυβερνητικής πολιτικής. Για ένα ευρώ την ημέρα ταλαιπωρεί τους ανθρώπους με κίνδυνο να χάσουν και τη ζωή τους», συμπλήρωσε τέλος ο εκπρόσωπους της ΑΝΤΑΡΣΙΑ Βασίλης Γιαννόπουλος.